Hem » Galleri » Michel Bussien, natur och materialitet

Michel Bussien, natur och materialitet

Alkemi

12 januari - 3 februari 2019

Vernissage Lördag 12 januari kl 11-16. Michel Bussien finns på plats i galleriet hela dagen.

”Jag leker med det som anses som naturligt respektive icke naturligt” säger formgivaren och konstnären Michel Bussien som främst arbetar inom området materialforskning, med naturen i fokus.
”Jag har alltid haft en stor fascination för material och deras inneslutna kraft.”
Han ser det vackra i allt och skiljer inte konstgjorda material från naturliga. Växande grenar, konstgräs, fårmagar, skumgummi och nöttarm – alla material är lika värdefulla, resultat av evolutionen och därför gjorda av naturen själv.
”För mig är sådant som människorna tillverkat en del av naturen, precis som myrstacken som myrorna byggt är det. Allt vi gör är alltså ett resultat av evolutionen. Med det perspektivet kan man förändra sitt förhållningssätt till naturen.”
Med utgångspunkt i människans dubbla roll som både skapare och konsument, försöker Michel Bussien förstå och ifrågasätta den värld som vi alla oundvikligen är en del av.

I sin utställning hos Kaleido visar han armaturer gjorda av fårmagar.
”Vommarna har en naturlig form som jag vill lyfta fram”. De är vackra och äckliga på samma gång. Jag gillar den där dubbla känslan som gör en konfunderad.”
Att ta något som inte har ett värde och ge det ett nytt liv är en form av ekologi – ja, nästan alkemi, menar Michel Bussien. Slaktavfallet, som normalt blir fjärrvärme eller hundfoder, får en ny betydelse. Samtidigt vill han få oss att diskutera sådant som djurhållning, slakt och varifrån vår mat kommer.
”Jag kämpar med förståelsen. Hur ska man förhålla sig till att vi äter djur?”

Michel Bussien är född 1974 i Lausanne, Schweiz, och tog sin masterexamen på Konstfack 2009. Hans arbeten har bland annat visats på Kiasma i Helsingfors, KAFF Peking, Kulturhuset Stockholm, Kalmar Konstmuseum, Designhuis Eindhoven och Super Milano.