Hem » Galleri » Elisabet Berg, plåt-/återbrukskonst

Elisabet Berg, plåt-/återbrukskonst

Memento vitae

14 maj - 6 juni 2016

Vernissage Lördag 14 maj kl 10-16. Elisabet Berg finns på plats i galleriet hela dagen.

De färgskimrande skalbaggarna och fjärilarna är prydligt sorterade och uppmonterade. Men tittar man noga så ser man att alla insekterna är gjorda av plåt från öl- och läskburkar. De resursslukande aluminiumburkarna har blivit lite av en symbol för miljöförstöring. Paradoxalt nog är de samtidigt material och ursprung för ’naturen’ som visas upp i denna utställning.

”Det har alltid kliat i mina fingrar. Jag kan bara inte låta bli att jobba med alla möjliga tekniker och material och jag har genom åren provat det mesta i konsthantverksväg. Det är fascinerande hur olika material kan uttrycka helt olika saker! Just nu är jag förtjust i burkplåt som är väldigt tacksamt att arbeta med och finns i massor av fina färger och mönster. Dessutom ger det en extra tillfredsställelse att kunna förvandla skräp till någonting vackert och i bästa fall tankeväckande.”
För Elisabet Berg, som är grafisk formgivare och illustratör i botten, är papper annars det vanligaste materialet. Hon har bl a skrivit en bok om hur man själv kan tillverka handgjort papper hemma i köket. För att bearbeta burkplåten använder hon sig av samma enkla verktyg som när hon arbetar med pappersark: sax, linjal och strumpstickor.
På frågan som alla ställer svarar hon:
”Nej, jag har inte druckit all öl och läsk själv. Faktiskt inte en enda av dem. Men med många snälla vänner och bekanta får jag ihop tillräckligt med burkar ändå.”

Elisabet Berg är medlem i Kaleido och en av grundarna. Hon tog examen på Konstfacks linje för grafisk design och illustration 1986 och har sedan dess frilansat som grafisk formgivare, illustratör och konsthantverkare. Detta är hennes första separatutställning i Kaleidos galleri som hon också är intendent för sedan starten år 2000. Senare i år kommer Elisabet Berg även att ha utställning på Galleri Hantverket i Stockholm (20 aug – 8 sept).
Se mer på www.pahitt.se

OBS! Utställningen är förlängd t o m 6 juni då Kaleido har öppet som på en söndag, dvs kl 12-16.