Hem » Galleri » Pia Ulfendahl, keramik

Pia Ulfendahl, keramik

Mellanrum

5 - 27 maj 2018

Vernissage Lördag 5 maj kl 11-16. Pia Ulfendahl finns på plats i galleriet hela dagen.

Så tunna, skira och spröda – Pia Ulfendahls svampar, blommor och kokonger går nästan att se igenom trots att de är gjorda av keramik. Hur får hon godset att hålla under torkning och bränning? Pappersporslinslera är svaret.
”Pappersporslinsleran är skön kontrast mot stengodset som jag annars jobbar med” tycker Pia, som för Uppsalaborna nog är mest känd för sina temuggar och annan brukskeramik.
För tio år sedan provade hon för första gången på materialet som i princip bygger på att man armerar leran med pappersfibrer som sedan brinner upp i brännugnen. Våren 2016 blev hon inbjuden som Artist in residence till University of Massachusetts i USA. Där fick hon möjlighet att under fem månader utveckla tekniken på heltid.

Svamparna började hon göra redan under tiden i USA medan hon lärde sig hantera fiberleran. Hemma i sin egen studio har hon fortsatt att experimentera. Alla organiska fibrer kan användas. Pia använder dock mest fibrer från toapapper. De finfördelade fibrerna blandas ner i leran som sedan kan kavlas eller byggas med på vanligt sätt, men man kan även doppa papper i lera och forma arket innan det torkar.
”Det är ett svårt material innan man lärt sig, väldigt roligt och utmanande” säger Pia Ulfendahl som gillar att arbeta repetitivt och göra mängder av något för att skapa en större helhet.

I den här utställningen jobbar hon mycket med mellanrummen, dels mellan de olika verken i rummet och dels inuti de enskilda alstren.
”För mig skapar mellanrum skönhet och spänning, och de väcker min nyfikenhet” säger Pia. Inget mellanrum är det andra likt i hennes skulpturer. Vad döljer sig i skrymslena mellan allt det där spröda och tunna?
”Jag vill skapa harmoni och skönhet för betraktaren. Men det handlar även om döende och växande. Sårbarheten i livet. Att man aldrig vet vad som väntar en …”

Pia Ulfendahl bor i Uppsala där hon har keramikstudio på Svartbäcksgatan 41. Sin keramiska utbildning har hon fått genom bl a kurser på Capellagården och Keramikskolan i Lidköping, samt workshops i Finland, Japan och Italien. Hon driver egen verksamhet sedan 1994. 2007 och 2017 erhöll hon Uppsala kommuns kulturstipendium.
2000 var hon med och startade Kaleido. Hon är också medlem i KRO, Konsthantverkscentrum och Konsthantverkarna i Stockholm.
Se även www.instagram.com/piaulfendahl