Hem » Galleri » Kaleidos stipendiat 2014: Louise Eklund, keramik

Kaleidos stipendiat 2014: Louise Eklund, keramik

Melankoliska skulpturer som griper tag

8-30 mars 2014

Vernissage Lördag 8 mars kl 10-16. Louise Eklund finns på plats i galleriet hela dagen.Kl 13 på vernissagedagen: Tal av Eva Edwardsson (ordförande i kulturnämnden)

Sedan 2002 delar Kaleido varje år ut ett stipendium för att bana väg för det nya inom konsthantverket och för att ge nyetablerade konsthantverkare en god start och en plats att visa sig på. Berättigade att söka är alla som avslutat en högskoleutbildning i konst / konsthantverk / design för högst tre år sedan.

Årets Kaleidostipendiat heter Louise Eklund.
Stipendiejuryn har den här gången bestått av Ted Hesselbom, chef för Sigtuna museum, samt Elisabet Berg (intendent för Kaleidos galleri) och Annica Danielsson Almén (tidigare intendent för Kaleidos galleri).

Juryns motivering är följande:
Keramikern Louise Eklund tilldelas Kaleidos stipendium för att hon skapar stämningar som griper tag i betraktaren och för att hon har ett starkt förhållande till sitt material. I hennes uttrycksfullt skulpterade djur och pinnar är leran djupt påtaglig. Skulpturerna i strängt sammanhållen färgskala bjuder in betraktaren till att delta i berättelser färgade av sorg och melankoli. Helheten visar på mogenhet i processen.

I sin stipendieutställning hos Kaleido visar Louise Eklund känsligt skulpterade djur och högar med expressiva pinnar, illusoriskt väderbitna och träaktiga fastän gjorda av engoberad stengodslera. Keramikskulpturerna uttrycker känslor och stämningar från olika tillfällen i Louise Eklunds eget liv:
”Konstverken är en ingång till min inre värld, från alla tankar jag en gång tänkt, känslor jag känt, från det att jag var liten till den jag är idag. Olika bitar som hör ihop och bildar en kall och frusen värld där händelser redan har ägt rum” säger Louise Eklund.

Louise Eklund är född 1985 och uppväxt i norra Bohuslän. Våren 2013 tog hon sin masterexamen på HDK (Högskolan för design och konsthantverk) i Göteborg där hon numera också är bosatt.
Se även www.louiseeklund.se