Hem » Galleri » Per och Anna Helldorff, trä och bilder

Per och Anna Helldorff, trä och bilder

Mekanik & kvadrat

9 februari - 2 mars 2008

Humor och värme präglar verken av makarna Per och Anna Helldorff, träkonstnär respektive illustratör. Det är svårt att lämna deras utställningar utan ett leende på läpparna!

Per är nog mest känd för sina illusoriskt snidade och målade semlor, äpplen och bananer med lönnfack – det har blivit väldigt många sådana genom åren. Den senaste tiden har han mer och mer övergått till ”täljd sensuell mekanik” och ”mekanisk happening”, dvs rörliga konstruktioner, inspirerad av sina idoler Leonardo da Vinci, Christoffer Polhem och Gubben Pettson.
Anna, som oftast arbetar med collage, blyerts och akvarell, illustrerar mycket trycksaker för bl a hemkommunen Katrineholm.

Ibland samarbetar paret och Anna målar sina kluriga figurer på Pers snidade träskåp, eller ritar bilderna till Pers mekaniska bildspel.

”Somligt gör vi tillsammans, annat för varandra” säger de.

Hos Kaleido visar Per Helldorff bl a flera mekaniska skåp:
”Jag har sprungit mycket på museer och hembygdsgårdar och fått inspiration från gamla knäpphärvlar som man förr använde att mäta upp garn på. Det är fiffiga redskap med träkugghjul och pinnar som slår till när man vevat ett visst antal varv. Jag har använt konstruktionen till mina skåp där olika saker händer efter olika antal varv samtidigt som en speldosa spelar.”
Musiken och händelserna är förstås synkroniserade.

Man får inte röra själva skåpen och deras innehåll, men det är fullt tillåtet att veva på alla vevar och låta sig roas och överraskas av allt som öppnas, tänds, ramlar ner, smäller och har sig.
Skåpens titlar, som ”The Monty Python Book and Frog Cabinet”, ger en föraning om den stilla galenskapen i Per Helldorff skapelser.

Anna Helldorff visar en rad kvadratiska bilder där hon blandat blyerts och collage:
”Jag utgår mycket från gamla släktfoton. För tillfället är det mammas religiösa mostrar, en ung morbror som flottans gosse, en uppsträckt farfar och en romantisk ung farmor. Kammade och uppklädda, hela och rena blickar de ut från zepiafärgade kort. Det är före allt, allt det som sedan blev deras liv. Så jag busar med dem och placerar dem i olika situationer ungefär som när jag var barn och lekte med pappersdockor.”

Anna klipper i gamla tidningar, boktexter och egna bilder för att sedan foga ihop det hela till nya bilder. På hennes bilder roar sig fastrar och morbröder i 1940-talets Folkets hus, dricker kaffe och dansar sving eller står enbart tankfulla i avskalade rum. Mjukt tecknade ansikten i blyerts och tidstypiska kläder som slipovers kompletterar collagen och anger tonen.

Se mer på www.helldorff.se