Hem » Galleri » Kaleidos stipendiat 2011: Anna Mlasowsky, glas

Kaleidos stipendiat 2011: Anna Mlasowsky, glas

Med materialet som bärare av erfarenhet

5 - 27 mars 2011

Sedan 2002 delar Kaleido varje år ut ett stipendium för att bana väg för det nya inom konsthantverket och för att ge det nya konsthantverket en god start och en plats att visa sig. Berättigade att söka är alla som är under utbildning på en eftergymnasial konst-/konsthantverks-/design-skola eller som utexaminerades från en sådan för högst tre år sedan.

Årets Kaleidostipendiat heter Anna Mlasowsky.

Stipendiejuryn har den här gången bestått av Pia Kristoffersson, utställningsproducent och curator på Kulturhuset i Stockholm), samt Kaleidos utställningsintendenter Elisabet Berg och Annica Danielsson Almén.

Juryns motivering är följande:

Glaskonstnären Anna Mlasowsky tilldelas Kaleidos stipendium för sitt eleganta och egna sätt att relatera till traditionen och ställa frågor om materialet och tillblivelsen. Hennes mogna, medvetna och nyfikna undersökande innehåller många bottnar och en subtil humor. Normalt kopplas det förföriska glaset till en produkt, ett estetisk laddat föremål, men Anna Mlasowsky värderar istället tillverkningsprocessen och upphöjer det vanligtvis osynliga hos glaset.

I sina filmer hanterar hon glasmassan på traditionella men i glassammanhang otraditionella sätt. Hon funderar kring konsthantverk och begreppet handgjort – är glaset handgjort fastän ingen hand kan röra vid glasmassan under processen? Med hjälp av modern teknik synliggör hon också spänningarna i glaset och omvandlar defekterna till effekter.

”Istället för att undvika spänningarna har jag försökt kontrollera dem för att skapa mönster. För våra ögon öppnas en helt annan och osynlig värld där färg och ljus får form och materialet bara är en bärare av erfarenhet” säger Anna Mlasowsky. ”För mig som materialbaserad konstnär startar den konstnärliga processen i de djupa kunskaperna om hantverket och materialet.”

Anna Mlasowsky är född 1984 i Tyskland där hon också växte upp. Sedan 2006 studerar hon konst, design och glas på olika högskolor i Danmark, Finland och Sverige. Våren 2010 gick hon på Konstfack i Stockholm. Just nu är hon bosatt i Danmark och tar sin kandidatexamen på The Danish Design School på Bornholm våren 2011. Hösten 2011 börjar hon på The Creative Glass Center of America, Wheatonvillage Fellowship.

Se mer på www.annamlasowsky.com