Hem » Galleri » Gustav Thane, järnsmide

Gustav Thane, järnsmide

Matematik och estetik

10 februari - 4 mars 2018

Vernissage Lördag 10 feb. kl 11-16. Gustav Thane finns på plats i galleriet hela dagen.

”För mig handlar smide om människor, om den tid och omtanke någon lagt ner för att fylla ett behov hos någon annan. Samtidigt är det ett möte mellan en människa och vår gemensamma fysiska verklighet” säger konstsmeden Gustav Thane som länge intresserat sig för konstnärlig forskning och möjligheten att undersöka vår omvärld med material och hantverk som metod.
”Jag vill att de hantverksmässiga värdena ska få samma betydelse som de estetiska värdena.”

Hantverk är aktivitet, något som händer i stunden – lite som dans, menar han.
”Det handlar om att förstå konsthantverk som rörelse och motorik snarare än som föremål, prylar och artefakter.”
Ferrarierna, som han visar i utställningen hos Kaleido, är ett försök att låsa de där händelserna, bland annat genom att beskriva tekniken matematiskt. Även hans grindar bygger på teorier. Där har han gått upp i format, använt geometri och hållfasthet, och bundit samman matematik med estetik.
”Samspelet mellan matematik och verklighet fascinerar mig. Matematiken är så bra på att beskriva naturvetenskapliga grejer, och samtidigt så oändligt ineffektiv på det eftersom den är så långt ifrån vår vardagliga verklighet. Om jag till exempel mäter hur lång jag är kan jag få en exakt siffra som visserligen säger något om min längd, men som ändå inte stämmer eftersom min längd varierar beroende på t ex kroppshållning och tidpunkt på dagen.”
”Jag vill använda naturvetenskapliga metoder på konstnärlig forskning och undersöker de problem och den ’friktion’ som detta ställer till med.”

På Carl von Linnés tid byggde man upp kunskap genom att samla på saker. Gustav Thane vill göra någonting motsvarande inom konsthantverket och varmsmidet.
”Jag tror att när jag har all kunskap samlad framför mig så bör jag kunna dra slutsatser utifrån den.”

Gustav Thane, som tog sin masterexamen på HDK Steneby 2009 och mästarbrev i konstsmide 2017, arbetar med gestaltande smide för offentliga rum, framför allt kyrkor och kyrkogårdar. Han är bosatt i Habo och har sin smedja i Ryfors Bruk i Mullsjö ett par mil nordväst om Jönköping. För närvarande är han också doktorand inom konsthantverk vid Göteborgs universitet.
Se även www.konstsmedjan.se