Hem » Galleri » Marie Lindgren, glas

Marie Lindgren, glas

Massor av glas samt kanske en och annan tejpbit

8 maj – 6 juni 2004

”Glaset har för mig alltid betytt en möjlighet till mycket färg – djup färg – både transparent och opak. Med fatet och cylindern som bildyta kan jag jobba snabbt med färgen i hyttan, lager på lager, samtidigt som glaset är på väg i form.” Marie Lindgren jobbar ganska fritt och lekfullt med sitt glas. Det har starka färger och den blodröda färgen dominerar i denna utställning som mest består av fat och cylindrar. ”Jag pendlar mellan att jobba konceptuellt med teman och att jobba med färg. Det blir som en vila att utgå från färgen.”

Hon låter färgerna styra formen på faten eftersom färgerna har olika hårdhet. ”Dessutom är jag jättetrött på runda fat. Mina fat är mer elliptiska eller som näckrosblad.” På cylindrarna, som hon föredrar att kalla ”stora saftglas”, har hon klippt på färgklickar som tydliga tumavtryck efter saftdrickaren. En samling cylindrar har kraftiga neonfärgade streck. De har Marie skapat efter inspiration från dotterns klotter med överstrykningspennor, och därför kallar hon dem klotterglas. Några vaser är klotformade och ser ut som nystan av rött garn. För väggen har hon gjort glasslingor.

Marie Lindgren vill skapa form och ljus genom färg och transparens. Hon jobbar i fler material än glas. Ljuset och volymen är huvudsaken. ”Jag tycker lika mycket om att göra en forminstallation i tejp, som att gå in i hyttan och få ett fat uppblåst efter en grundidé som jag arbetat länge med. Just glas och tejp är de två material jag jobbat mest med på senaste tiden. De ligger varandra väldigt nära i materialuttryck, men väldigt långt ifrån varandra vad det gäller materialstatus.” Marie har nyligen fått Bildkonstnärsfondens ettåriga arbetsstipendium, vilket ger henne möjlighet att fortsätta att jobba med tejp. Förhoppningsvis kommer hon även att visa något verk i tejp hos Kaleido.

Marie Lindgren är utbildad på Konstfacks keramik- och glaslinje 1992-97 och bosatt och verksam i Gävle där hon också är lärare på Gävle Konstskola. Hon har en mängd utställningar, konstprojekt och utsmyckningar i främst Gävleborgs län bakom sig.