Hem » Galleri » Märta Mattsson, smyckekonst

Märta Mattsson, smyckekonst

What's all that BUZZ about?

24 augusti - 15 september 2019

Vernissage Lördag 24 augusti. Märta Mattsson finns på plats i galleriet hela dagen.

”Ibland ser jag skönheten i saker som andra människor tycker är konstiga eller rentav motbjudande. Jag fascineras av känslan man får när man inte vill titta på något men ändå inte kan låta bli. Mina smycken handlar om spänningen mellan attraktion och äckel.
På 1700-talet då många nya arter av djur och växter upptäcktes blev det populärt att samla föremål i naturaliekabinett. Tanken med naturaliekabinetten var att väcka nyfikenhet och förundran över föremålens besynnerlighet. Nu när få nya och exotiska arter upptäcks omvandlar jag djur till smycken – jag ger dem ett nytt liv och ett nytt syfte.”

Med hjälp av elektroformning (elektrolys) bygger Märta Mattsson upp lager av koppar runt riktiga skalbaggar som därmed blir kvar inuti kopparskalen. Hon använder också riktiga cikadavingar som hon förstärker med gjutplast och pigment. Andra material som förekommer är snäckor, torkade blommor och krossade halvädelstenar. Med humor och känsla blandar Märta Mattsson högt och lågt i sina smycken.

I år är det tio år sedan hon började arbeta med insekter. I sin utställning hos Kaleido visar Märta Mattsson för första gången en tillbakablick där hon samlat olika insektssmycken (inklusive det allra första) som hon gjort genom åren.

Märta Mattsson är bl a utbildad på HDK I Göteborg och Royal College of Art i London där hon tog masterexamen 2010. Hon har ställt ut både i Sverige och internationellt sedan 2007. Hennes verk är inköpta av Nationalmuseum och flera liknande museer utomlands.
Se även www.martamattsson.com och www.instagram.com/martamattsson_jewellery
Märta Mattsson kan nås på tel. 0722-12 79 70 och jewellery@martamattsson.com

Fotnot: Alla material från döda djur som Märta Mattsson använder är certifierade eller på annat sätt etiskt garanterade och godkända av CITES och Jordbruksverket.