Hem » Galleri » Mari Pårup, keramik

Mari Pårup, keramik

7 januari - 29 januari 2006

Mari Pårups keramik uppfattas ofta som arketypisk och formerna känns ursprungliga. I 2006 års första utställning i Kaleidos galleri kan man bl a se en serie av hennes ”varelser”. Det är små skulpturer som balanserar någonstans mellan organiskt och konstruerat, ickeföreställande och föreställande.

Mari Pårup arbetar ofta i stort format och kan räknas till Sveriges mer etablerade keramikkonstnärer. Hon gick ut Konstfack 1985 och är medlem i blås&knåda sedan 1990. Hon är kanske mest känd för sina stora utsmyckningar och har utfört en mängd sådana, senast ”Stenträdgården” som är en helhetsgestaltning av en gård på Bromma Sjukhus med bl.a. keramiska skulpturer, och en 300 kvadratmeter stor mur med handgjorda keramikplattor i södra Hammarbyhamnen.

Men Mari Pårup gör inte bara utsmyckningar, hon gör även brukssaker och mindre skulpturer. I utställningen hos Kaleido visar hon ett axplock från sina olika arbetsområden, t ex skulpturala föremål, väggfat och reliefer. Hon visar även helt nygjorda experiment där hon kombinerat keramiken med smält glas.