Hem » Galleri » Maria Zetterstrand, keramikskulpturer

Maria Zetterstrand, keramikskulpturer

Makro

31 aug - 22 sept 2002

”Jag inspireras av miljöer som jag befinner mig i. Där tittar jag gärna riktigt nära. För något litet kan bli stort.” Så säger Maria Zetterstrand, keramiker och föredetta medlem i Kaleido, som står för höstens första utställning i Kaleidos galleri. Fascinationen för det lilla har till denna utställning resulterat i en rad fröer i makrof ormat, ibland uppemot 100 gånger större än originalet.

I utställningen finns bl.a. almfröer, lönnfröer och fröer från ringblommor. Gjorda i stengodslera och porslinslera, glaserade och oglaserade, brända i elugn och i vedugn. ”Många fröer har tunna vingar. Med porslinslera kan man få fram den transparenta känslan i dem. Arbetet blir som en utforskning i hur långt man kan gå med leran, ett försök att dra materialet ’till sin spets’. Ofta går man över gränsen, så det blir mycket spill…”

Maria, som länge gjort bruksgods som t.ex. muggar och skålar, har alltmer kommit att ägna sig åt skulptur. ”För mig är det fascinationen inför materialet, lera som blir keramik, som är drivkraften. Det har på senare år blivit allt viktigare för mig att betraktaren känner sig berörd av det som kommer ur arbetsprocessen. Inom mig finns en stridighet kring detta: att bara göra vackra vardagsföremål. Eller göra något annat som når längre – något som finns i en miljö där människor passerar och stannar upp för ett ögonblick, ser och lyssnar.”