Hem » Galleri » Karin André Barowiak, skulpturer i glas och betong

Karin André Barowiak, skulpturer i glas och betong

M

27 augusti - 18 september 2011

”Det är så mycket krav och man ska hinna så mycket. Man ska prestera och räcka till. Men man måste tillåta sig att bara leva” säger Karin André Barowiak som kallar sin utställning ”M”.

M:et står för alla bra ord på M. Karin räknar upp massor: mirakel, minnen, Matilda, macka, mänsklig, märkas, maraton, muskler och mycket mera.

Karins specialitet är att kombinera glas med vatten och ljus för att på bästa sätt framhäva blad och frön som gror och växer. Den som besökt Kaleidos butik har säkert sett hennes vattenbärare i fusingteknik. Till sin första separatutställning i Kaleidos galleri har hon gjort en rad skulpturer som föreställer gester – gester som visar på vår mänsklighet.

”Man ser vad man vill i en skulptur och det är därför alla ord egentligen kan passa. Tolkningen ligger som vanligt i betraktarens öga” menar Karin. ”Jag tror att alla på något sätt kan känna igen sig i de här gesterna. Vi är ju alla människor!”

Som konstrast till det skira glaset visar hon också några grova betongfat där man kan ana ansikten som sticker upp ur ytan. Karin säger att det är andar som man kan viska sina önskningar till.

Karin André Barowiak är född 1956 (”det är jag, Björn Borg och Ingemar Stenmark” säger hon med ett skratt) och har i hela sitt liv arbetat med formgivning på olika sätt. Inredning, möbler, homestyling, grafisk design, blommor, trädgård, kommunikation, entreprenörskap, butik … få arbetsområden är henne främmande. ”Ibland brukar jag rätt och slätt säga att jag är kreatör. Det spelar inte så stor roll vad jag börjar tänka på, för det slutar alltid i en massa idéer!”

Hon har haft egen ateljé för glas och betong i tre år och är medlem i Kaleido sedan 2009.

Se mer om Karin André Barowiak på www.andre-barowiak.se.