Hem » Nyheter » Louise Eklund tog emot Kaleidos stipendium

Louise Eklund tog emot Kaleidos stipendium

Lördag 8 mars 2014 var det stipendieutdelning och vernissage i konsthantverksgruppen Kaleidos galleri i Godsmagasinet, Uppsala. För trettonde gången delade Kaleido ut sitt årliga stipendium till en ung konsthantverkare.
Denna gång var det Louise Eklund som fick stipendiet och hade vernissage för sin utställning. Eva Edwardsson, ordförande i kulturnämnden i Uppsala kommun, höll tal och överlämnade blommor och ett kalejdoskop från Kaleido till stipendiaten.

”Konst behövs i vårt samhälle – konstnärer är bra på att iaktta, analysera och förmedla sina intryck till omvärlden.” sa Eva Edwardsson i sitt tal till Louise Eklund.. ”Det här stipendiet delas ut till dig för att dina kolleger med fler år i yrket har sett din förmåga och potentialen i ditt konstnärsskap” fortsatte Eva Edwardsson som även uttryckte sin uppskattning för att Kaleidos konstnärer inte bara kommer ihåg hur svårt det kan vara som nyutexaminerad konstnär, utan också underlättar för sina yngre kolleger genom att inrätta ett sådant här utställningsstipendium.

I sin stipendieutställning hos Kaleido visar Louise Eklund känsligt skulpterade djur och högar med expressiva pinnar, illusoriskt väderbitna och träaktiga fastän de är gjorda av engoberad stengodslera. Keramikskulpturerna uttrycker känslor och stämningar från olika tillfällen i Louise Eklunds eget liv:
”Konstverken är en ingång till min inre värld, från alla tankar jag en gång tänkt, känslor jag känt, från det att jag var liten till den jag är idag. Olika bitar som hör ihop och bildar en kall och frusen värld där händelser redan har ägt rum” säger Louise Eklund.