Hem » Galleri » Lena Billingskog & Kajsa Ullman, trä och textil

Lena Billingskog & Kajsa Ullman, trä och textil

Lekfullt

11 april - 3 maj 2015

Vernissage Lördag 11 april kl 10-16. Lena Billingskog och Kajsa Ullman finns på plats i galleriet hela dagen.

”Vi har haft den lilla människan, barnet, i tankarna när vi arbetat med saker till den här utställningen. Men vi har också själva lekt och haft roligt” säger Lena Billingskog och Kajsa Ullman.
Och nog har de lekt, inte minst med med färger, former och funktioner! Det är nussekuddar med schablontryck, små bord, skåp och andra möbler i mjuka former, minutiöst gjorda tygdockor med kläder som går att ta på och av, en hylla med både in- och utsida, och enkla småbarnspussel med isbjörnar och andra djur. Allt så ljuvligt att även vuxna får habegär.

En del saker är samarbeten där Lena står för snickeriet och Kajsa för textilen och dekormålningen. Annat har de gjort var och en för sig.
Färgmässigt är rummet uppdelat i två teman: vinter med kalla färger, is och snö, och sommar med varma färger och växtlighet.

Lena Billingskog har utvecklat den ovala formen som hon i många år har använt i sina möbler. Här böljar hyllor och bord fram i rummet. Även möblernas funktioner har utvecklats. Fåtöljen har fått sufflett så att den kan förvandlas till koja att gömma sig i, hyllan går att vika ut så att den kan användas som dockteater och bordet har en lucka för förvaring i underredet.
”Jag har varit mer tillåtande och inte så sträng mot mig själv när jag har utformat de här möblerna” menar Lena.

Kajsa Ullman har länge använt sig av leksaker och djur i sina bilder. Dessa motiv återfinns även i denna utställning. Hon har också sytt en del dockor tidigare. Men här blommar hon ut totalt i dockmakeriet. Hon frossar i hakar och hyskor, knappar och spännen, pyttesmå skor och roliga detaljer. Clown, punkare eller prinsessa – alla dockor har bivit små personligheter.
”Jag har unnat mig att göra något som bara känns lustfyllt, och jag har alltid älskat att göra dockor! säger Kajsa.

Lena Billingskog gick ut Konstfacks möbel- och inredningslinje 1985 och har sedan dess arbetat mest med scenografi för film, tv och teatrar. Hon är även utbildad till bildlärare vilket hon jobbat som i tolv år. 2008 flyttade hon till Uppsala och började arbeta i egen verkstad, främst med möbler men också med utsmyckningar, scenografier och andra uppdrag. Ovala möbler i harmoniska färger har blivit hennes signum. Se mer på www.ovum.se

Kajsa Ullman utbildade sig till bildlärare på 1970-talet och har undervisat högstadiebarn såväl som landskapsarkitekt-studenter. Men tyger och färger har alltid varit hennes passion. Hon trycker oftast på sammet eller linnetyg och har utvecklat schablontrycket till dess yttersta förfining. För en bild på en kudde kan hon använda sig av ett tjugotal olika schabloner. Hon har också utfört flera större konstnärliga arbeten, t ex den 16 m breda ridån på Smålands nation. Se mer på www.kajanuppsala.com