Hem » Galleri » Lisa Malmgren Åberg, smycken i silver och andra material

Lisa Malmgren Åberg, smycken i silver och andra material

LEK: liv, energi och kärlek

20 sept. - 19 okt. 2008

Glöm inte att du var ett barn,
glöm aldrig leken.
Glöm aldrig att du är den människan.

”Leken handlar om att gå in i olika tillstånd, att vilja något, att vara någon, att utvecklas som människa. Det är gott om vi kan ta med oss leken in i vuxenlivet” säger silversmeden Lisa Malmgren Åberg.
”Mina egna minnen av lek är starkt förknippade med naturen, långa somrar fulla av lek och bad i Stockholms skärgård, höstens vemod då jag med en vän smög omkring i multnade höstlöv, vinterns vita snö som kunde användas i olika lekar, våren som kom och äntligen fick jag ta av mig mössan …”

I denna utställning har Lisa Malmgren Åberg släppt loss och lekt med sitt favoritmaterial silver. De enkla och rena silverformerna kombinerar hon med oväntade saker som t ex silikon, pärlor och sådant hon hittat i naturen. Bl a har hon gjort ett antal ringar som alla fått sin egen lilla udda dekoration: en godisbit, ett köttstycke, en blomma osv.

Andra smycken för tankarna direkt till naturen, t ex ett halssmycke där stora sprängstenar sitter som råa diamanter mellan tunna silverrör.

”Man upplever naturen så starkt när man är liten. Man upptäcker dofter, färger, årstider … och man använder saker i naturen att leka med: en sten kan bli en köttbulle, en pion ett salladshuvud, grenen blir en penna att rita med, och man bygger kojor” säger Lisa Malmgren Åberg.

”En vuxen som lätt kan gå in i ett barns lekar har själv lekt mycket som barn och behållit energin och förståelsen för leken” menar Lisa Malmgren Åberg som ofta hade mormor och morfar som lekkamrater – kanske utan att de själva visste om det:
”Mormors linneskåp var en lek i sig med olika grytlappar i glänsande bomullsgarn som lyste i olika färger. Morfars cigarrcigarretlåda doftade underbart och han skrev sitt namn så vackert.”

”Jag hoppas att den som ser min utställning skall minnas, väckas till leende och våga erkänna sin barnsliga sida. Jag hoppas också att drömmarna skall få sväva fritt och högt och få ny vind under vingarna”.

Lisa Malmgren Åberg är huvudsakligen utbildad på Konstfack där hon tog sin examen 1991. Hon bor och arbetar i Stockholm och är medlem i Kaleido sedan två år tillbaka. På sin meritlista har hon bl a en nattvardskalk som det svenska kungaparet köpte för att skänka till Birgittakyrkan i Rom 1991.

Se mer på www.lisasilver.se