Hem » Galleri » Kaleidos stipendiat 2015: Julia Gamborg Nielsen, möbler

Kaleidos stipendiat 2015: Julia Gamborg Nielsen, möbler

Kult och kroppslighet, barock och brutalitet

14 mars - 4 april 2015

Vernissage Lördag 14 mars kl 10-16. Julia Gamborg Nielsen finns på plats i galleriet hela dagen. Kl 13 på vernissagedagen: Tal av Moa Borg (ledamot i kulturnämnden i Uppsala kommun) som överräcker Kaleidos pris till stipendiaten.

2001 instiftade Kaleido ett stipendium för att bana väg för det nya inom konsthantverket och för att ge nyetablerade konsthantverkare en god start. Stipendiet, som delas ut en gång per år, består av en kostnadsfri utställningsperiod i Kaleidos galleri, med tillhörande annonser, vernissagekort etc. Stipendiejuryn bestod den här gången av Daniel Werkmäster, chef för Uppsala konstmuseum, och två representanter för Kaleido.

Juryns motivering:
Möbeldesignern Julia Gamborg Nielsen tilldelas Kaleidos stipendium för sitt djärva sätt att blanda material och foga samman dem till något nytt. Hon hämtar influenser från när och fjärran. Kult och kroppslighet blandas med barock och brutalitet. Det är varierat och initierat, med en materialbehandling balanserande på anständighetens gräns. Här existerar ingen inställsamhet.

”Vi har levt länge med det ’smakfulla’ avskalade där vi tämjt naturen och suddat bort dess ursprung. Jag tror att vi idag behöver utsätta oss för annat än massproducerade vita kopior för att luckra upp våra föreställningar och öppna våra sinnen” säger hon.
I sin utställning hos Kaleido visar hon bl a delar av den nya kollektionen ”The Hibernation Series” som är baserad på färskvirke.

Julia Gamborg Nielsen är svensk-norsk född 1980 och till stor del uppvuxen i Asien och Afrika. Hon har en kandidatexamen från Carl Malmstensskolan (Carl Malmsten Furniture Studies), men har också studerat måleri, skulptur och design. Just nu är hon också aktuell med ett par möbler på Liljevalchs vårsalong och en konstsvit av is skapad i samarbete med Lotta Lampa på Ishotellet i Jukkasjärvi. Hon har även blivit utvald av Li Edelkoort att visa en stol på utställningen ”Fetishism in Fashion & Design” på konst- och designmuseet Trapholt i Danmark.