Hem » Galleri » Sandra Lundberg, textil skulptur

Sandra Lundberg, textil skulptur

Kroppens inre formvärld

8 - 30 januari 2011

”För mig är kroppen en egen värld. Den går att förstora upp så många gånger att det ständigt skapas nya omgivningar att utforska. Jag fascineras av de fickor och hålrum som bildas i och mellan organen. Kroppens mångfald av former driver mig i mitt arbete. En stor del av drivkraften ligger även i ett behov av att behandla min kroppsuppfattning utifrån det faktum att jag är kvinna.

Kroppens svagheter, med sjukdom, deformitet och förruttnelse, är föremål för mina undersökningar.

Jag skulpterar i textila material utifrån tekniker som broderi, knyppling, tovning och färgning. Att textilierna är gamla och använda ger verken ytterligare en dimension.” Det säger textilkonstnären Sandra Lundberg.

Sandra Lundbergs intresse för textil har sitt ursprung i ett intresse för mode och att klä kroppen. Men så småningom övergick det till ett intresse för textilen som material och kroppen som formvärld. Fascinerad av skräckfilmernas olika skapelser med defekter och sjukdomar började hon fördjupa sig i kroppens inre. Hon studerade bl a Lennart Nilssons fotografier av skapelsen och livets början, och hon slogs av hur formerna i naturen kommer igen: ett foster kan se ut som ett frö och en grönsak som en svulst.

”Vi söker perfektion hos kroppen i medier och bilder. Mitt intresse för kläder finns kvar, men jag har tröttnat på modebranschens villkor” säger Sandra Lundberg.

Hållbar utveckling är ett annat ämne som engagerar henne och det är ingen slump att hon mest använder gamla textilier i sitt skapande:

”Att ta vad man har triggar mig. Begränsningar kan vara väldigt givande i skapelseprocessen. Jag arbetar intuitivt, och även om jag har tankar och skisser kommer det hela tiden fram nya saker medan jag jobbar.”

Sandra Lundberg är född 1982, kommer från Norrköping och är för närvarande bosatt i Västervik. Hon har studerat konst, klädsömnad, mönsterkonstruktion, vävning m m under många år. 2009 tog hon sin kandidatexamen på Textil-kläder-formgivning på Steneby.