Hem » Galleri » Eva Wistedt, smyckekonst

Eva Wistedt, smyckekonst

Krakatau

24 okt. - 22 nov. 2009

”Det var en gång en ö Indonesien med namnet Krakatau. På ön fanns en vulkan som stillsamt hade sovit sedan 1680 när den plötsligt och utan förvarning exploderade den 5:e maj 1883. Utbrottet var så kraftfullt att ljudet hördes 4500 kilometer bort. Ön klövs i delar och då havets vatten forsade ner i jordens inre skapades en våg som var 40 meter hög och rullade tre varv runt jorden innan den klingade av. Jordens temperatur sjönk under fem års tid på grund av allt stoff den slungade ur sig.

1930 visade sig Anak Krakatau, Krakataus barn, över havsytan och ön växer sedan dess med en halv meter i månaden. Anak Krakatau upptogs 1991 på Unescos världsarvslista.

Liksom ön som som återuppstod har jorden och havet runtomkring återhämtat sig och överlevt. Arter som försvann helt har ersatts av nya.

Den här utställningen berättar om Krakatau och den oerhörda kraften i dess utbrott liksom den fantastiska kraften som finns i jordens och arternas förmåga att överleva.”

I utställningen ”Krakatau” använder sig Eva Wistedt främst av traditionellt silversmide, men med stort inslag av andra material som stenar, handgjorda antika keramikpärlor och leksaker i silikon och plast.

Ewa Wistedt är utbildad på Konstfack där hon utexaminerades 1999. Hon har varit lärling hos silversmed Wolfgang Gessl i Stockholm och gjorde sin masterpraktik hos silversmeden Antonio Castillo i Mexico. Hon är bosatt och verksam i Säter (ett par mil från Borlänge) och medlem i Kaleido sedan 2007.

Eva har ställt ut i bland annat Los Angeles, S:t Petersburg, Bergen, Oslo, på Stockholms slott, Stockholms kulturhus och Röhsska museet.

Hon arbetar med såväl smyckeskonst som corpus. Färg och mönster är något som ständigt återkommer i hennes arbeten vilket också lett till att hon ofta använder överaskande material i sina arbeten, men även traditionella smyckesstenar och pärlor.

Se mer på www.wist.se