Hem » Galleri » Kaleidos stipendiat 2013: Ludvig Ödman, skulpturer i trä m m

Kaleidos stipendiat 2013: Ludvig Ödman, skulpturer i trä m m

Han kommenterar vår materiella värld

9 - 30 mars 2013

Vernissage: Lördag 9 mars kl 10-16.Kl 13: Ulla-Stina Claeson (v ordf i kulturnämnden) inviger utställningen.

Sedan 2002 delar Kaleido varje år ut ett stipendium för att bana väg för det nya inom konsthantverket och för att ge nyetablerade konsthantverkare en god start och en plats att visa sig på. Berättigade att söka är alla som avslutat en högskoleutbildning i konst / konsthantverk / design för högst tre år sedan.

Årets Kaleidostipendiat heter Ludvig Ödman.
Stipendiejuryn har den här gången bestått av Malin Vessby, konsthantverksskribent och redaktör på tidskriften Hemslöjd, samt Kaleidos utställningsintendenter Elisabet Berg och Sigrid Ingela Blom.

Juryns motivering är följande:
Smeden Ludvig Ödman tilldelas Kaleidos stipendium för sina ömsinta betraktelser över vår förgängliga materiella värld.
Samlande och sparande står i fokus för hans verk som visar på sensualitet och materialkänsla. Han ställer då mot nu, skört mot rått, död mot återuppståndelse. Och han förmedlar en stark känsla av omsorg. Ibland närmar sig verken monumentala proportioner, men utan att förlora i känslighet.
Med metallen som huvudmaterial och trygghet att luta sig mot har Ludvig Ödman alltmer övergått till andra material. Han använder sig av det som passar bäst för den historia han vill berätta och har hittat ett eget språk.

Till utställningen hos Kaleido har Ludvig Ödman arbetat vidare med sina större skulpturer. Han visar här ett antal hängande verk gjorda i främst trä och papper, alla på temat samlande och sparande.

Ludvig Ödman är född 1985 och uppväxt utanför Kävlinge i Skåne. Med två arkeologer till föräldrar reste han ofta till olika utgrävningsplatser som barn och levde tätt inpå deras samlingar med uppgrävda objekt. I tonåren började han kopiera gamla metallföremål med hjälp av en rad smidestekniker. Det ledde så småningom vidare till utbildningen på Stenebyskolans program för järn och stål i offentlig gestaltning, där han tog sin kandidatexamen våren 2012. Numera är han verksam i Sölvesborg i Blekinge.

Se även www.ludvigodman.com