Hem » Nyheter » Keramikworkshop med Josefin & Kaleidos nya stipendiat utsedd

Keramikworkshop med Josefin & Kaleidos nya stipendiat utsedd

WORKSHOP med Josefin Friberg:
Gör din egen ljuslykta av porslinslera
Måndag 14 okt. kl 18.30 – 21 på Kaleido

Porslinslera är en fascinerande ljusgenomsläpplig lera som passar bra till ljuslyktor. Genom att karva mönster i leran gör du den tunnare på en del ställen och därmed ännu mer ljusgenomsläpplig.
Till workshopen har Josefin Friberg med sig färdigdrejade och lagom torkade ämnen som du karvar dina egna mönster i. Josefin har också med sig de olika verktygen som behövs. Efter workshopen torkas och bränns lyktorna och ca 2 veckor senare kan du hämta din färdiga lykta på Kaleido.
Josefin Friberg är keramiker, utbildad bl a på Hantverksakademins lärlingsutbildning med keramiker Marie-Louise Sundqvist som handledare. Hon har också disputerat i molekylärbiologi, något man kan ana när man ser hennes lampor och lyktor med mönster inspirerade av celler och mikroorganismer. Sedan en tid tillbaka har hon egen keramikverkstad på Norbyvägen 77C i Uppsala.

Avgift 350:- + materialavg. 100:-/lykta. Fika ingår. Max 12 pers. (min. 6 pers.).
Anmälan till josefinfriberg@gmail.com


KALEIDOS NYA STIPENDIAT UTSEDD

Melankoliska skulpturer som griper tag.
Keramikern Louise Eklund har ett starkt förhållande till sitt material.

2001 instiftade Kaleido ett stipendium för att bana väg för det nya inom konsthantverket och för att ge nyetablerade konsthantverkare en god start och en plats att visa sig på. Stipendiet, som utlyses en gång per år, består av en kostnadsfri utställningsperiod i Kaleidos galleri, med tillhörande annonser, vernissagekort etc, samt vid vernissagen ett högtidligt utdelande av ett kalejdoskop. Berättigade att söka är alla som avslutat en högskoleutbildning i konst / konsthantverk / design för högst tre år sedan. Denna gång heter stipendiaten Louise Eklund.
Keramikern Louise Eklund tilldelas Kaleidos stipendium för att hon skapar stämningar som griper tag i betraktaren och för att hon har ett starkt förhållande till sitt material. I hennes uttrycksfullt skulpterade djur och pinnar är leran djupt påtaglig. Skulpturerna i strängt sammanhållen färgskala bjuder in betraktaren till att delta i berättelser färgade av sorg och melankoli. Helheten visar på mogenhet i processen.
Vi ser fram emot Louise Eklunds utställning hos Kaleido 8 – 30 mars 2014.
Louise Eklund är född 1985 och uppväxt i norra Bohuslän. Våren 2013 tog hon sin masterexamen på HDK (Högskolan för konsthantverk och design) i Göteborg där hon numera också är bosatt.
Se även www.louiseeklund.se
Stipendiejuryn har den här gången bestått av Ted Hesselbom, chef för Sigtuna museum, samt Elisabet Berg (intendent för Kaleidos galleri) och Annica Danielsson Almén (tidigare intendent för Kaleidos galleri).