Hem » Galleri » Kaleidos stipendiat 2004: Karolina Eriksson, keramik

Kaleidos stipendiat 2004: Karolina Eriksson, keramik

Originell keramik med textil form

6 – 28 mars 2004

2001 instiftade Kaleido ett stipendium för att bana väg för det nya inom konsthantverket och för att ge det nya konsthantverket en god start och en plats att visa sig.

Berättigade att söka är alla som är under utbildning på en eftergymnasial konst–/konsthantverks–/design–skola eller som utexaminerades från en sådan för högst tre år sedan.Tidigare har textilkonstnären Annelie Krantz och smyckekonstnären Therese Stawlin fått stipendiet.

Den här gången heter stipendiaten Karolina Eriksson och är keramiker bosatt i Stockholm.

Det är sällan man ser något inom keramiken som känns helt nytt. Men Karolina Eriksson har ett formspråk som man inte känner igen, hon jobbar på ett eget spår. Hon har utvecklat en metod med textila gjutformar som ger spännande och spänstiga former, former som förundrar och imponerar – i synnerhet om man vet något om keramik.

Hennes keramik är helt abstrakt och ”obrukbar” men påminner ändå ibland om traditionella och användbara ting som kärl och kuddar.

Till utställningen hos Kaleido har hon dessutom gjort nya saker som tidigare aldrig visats.

Karolina Eriksson är född 1970. Hon tog sin magisterexamen våren 2003 efter fem års keramikstudier på Kunsthögskolen i Bergen och Konstfack i Stockholm. Hon har sedan ett år tillbaka egen ateljé i Gustafsbergs gamla porslinsfabrik.

Stipendiejuryn har bestått av två representanter från Kaleido samt Cia Rimmö, chef för Västerås Konstmuseum.