Hem » Nyheter » Kaleidos stipendiat 2022 utsedd

Kaleidos stipendiat 2022 utsedd

Intimt och personligt

John Claessons textila konst vilar stadigt på funktionalitet och hantverkskunnande.

Textilkonstnären John Claesson tilldelas Kaleidos stipendium 2022 för sitt intima och personliga sätt att låta kropp och konst mötas genom textila traditioner. Han kallar sig skräddande konstnär och hans verk vilar på bruksfunktioner och textilt hantverk. Samtidigt utmanar han bruksföremålens identitet så att de även fungerar och värderas som fristående konstverk. I en värld präglad av pandemi och klimathot vill juryn lyfta fram att vi kanske behöver extra mycket av den ömhet och närhet som Claessons verk förmedlar.
De senaste 10–20 åren har den textila konsten växt sig allt starkare. Tidigare nedvärderade tekniker som virkning och broderi har fått en renässans. I John Claessons konstnärsskap är det istället skrädderi och mönsterkonstruktion som är i fokus.
”När jag utformar föremål med bruksvärde för en kropp eftersträvar jag ett uttryck med sceniskt värde som stimulerar mottagaren både fysiskt och intellektuellt” säger John Claesson.
Vi ser fram emot John Claessons utställning hos Kaleido 12 mars – 3 april 2022.

John Claesson är född 1994 och bor i Stockholm. Våren 2020 tog han en kandidatexamen på Konstfack Textil. Han har också studerat mönsterkonstruktion, sömnad och modevetenskap.

Stipendiejuryn har den här gången bestått av Maj Sandell, VD för Konsthantverkscentrum och tidigare chef för Gustavsbergs Konsthall, samt Elisabet Berg, intendent för Kaleidos galleri, och Annica Danielsson Almén, tidigare intendent för Kaleidos galleri.