Hem » Galleri » Kaleidos stipendiat 2020: Mattias Selldén, trä

Kaleidos stipendiat 2020: Mattias Selldén, trä

Plastic Forrest

7 - 28 mars 2020

Vernissage Lördag 7 mars kl 11-16. Mattias Selldén finns på plats i galleriet hela dagen.Kl 13 på vernissagedagen: Anna Ehn (chef för offentlig konst, Uppsala kommun) håller tal och överräcker Kaleidos pris till Mattias Selldén som också berättar om sitt arbete. Kaleido bjuder på vin och tilltugg.

Möbelkonstnären Mattias Selldén tilldelas Kaleidos stipendium för sina möbelliknande skulpturer och skulpturala möbler där han utnyttjar trästyckenas ursprungliga och organiska former. Hans arbeten vittnar om stor kunskap och känsla inför materialet och gamla beprövade trätekniker. Råa obehandlade ytor samsas med de bearbetade och strikta utan att den levande formen går förlorad. I stillsamt humoristiska undersökningar tämjer han träet och skapar något nytt som blir till sanna möten mellan konst, konsthantverk och design.

”Vi förbiser idag materialen och det fysiska rummet och rör oss hellre i en digitaliserad, abstraherad, ideal värld. Kunskapen kring materialens förehavanden lämnas därhän och alla material som har en egen agenda – beter sig oönskat – ter sig illa lämpade för den precision det digitala paradigmet kräver. Kunskap som tidigare var gängse håller på att gå förlorad. Oavsett om det gäller husmoderns sätt att hushålla med skafferiets resurser eller en banalitet som att slå i en spik, är det färre och färre som äger kunnandet. För att inte tala om att skilja laminat från trä, eller att smaka om mjölken faktiskt är dålig. Vi människor håller helt enkelt på att frikoppla oss själva från den natur vi är sprungna ur” säger Mattias Selldén.

Det är inte bara Kaleido som lagt märke till Mattias Selldéns arbeten i trä. Just nu syns hans verk bl a på Liljevalchs vårsalong och Ung Svensk Form på ArkDes. Därför är nästan alla större verk som visas hos Kaleido nygjorda.

Mattias Selldén är född 1986, uppvuxen i Uppsala och numera bosatt och verksam i Stockholm. Våren 2019 tog han en masterexamen på Konstfack Spatial Design.
Se även www.instagram.com/studiomattiassellden
Läs en artikel om Mattias: www.sightunseen.com/2020/02/new-swedish-furniture-designer-matthias-selden/

Stipendiejuryn har den här gången bestått av Madelene Unneberg, intendent på Eskilstuna konstmuseum, samt Elisabet Berg och Lena Billingskog, intendenter för Kaleidos galleri.