Hem » Nyheter » Kaleidos nya stipendiat utsedd

Kaleidos nya stipendiat utsedd

Kraftfull gullighet

Emilia Sundqvists textila skulpturer ställer djupt komplexa frågor

Textilkonstnären Emilia Sundqvist har utsetts till Kaleidos stipendiat 2021.

”Emilia Sundqvists textila konst är skenbart gullig och feminin. Som hämtad från en pastellfärgad skyddad värld av lek och saga med figurer, objekt och djur i harmoni. Men under den konsthantverkligt välgjorda ytan döljer sig djupt komplexa frågor om sårbarhet och skam, om utsatthet och förtvivlan och om det ambivalenta tillstånd det innebär att vara människa. Emilia Sundqvists konstnärskap är ännu ungt, men genom sin inneboende kraft redan värt att uppmuntra och bevaka den fortsatta utvecklingen av.” /Tom Hedqvist

”Gullighet är ett sätt att estetisera maktlöshet. Det hänger på ett slags sentimental attityd till det obetydliga och svaga, vilket är anledningen till att gulliga objekt tolkas som enkla. Det gulliga är djupt associerat med det barnsliga, feminina och ofarliga. Ett gulligt objekt kan till exempel bli ännu gulligare om det förlorar en arm eller skadas. Det finns en nästan sadistisk sida i denna ömma känsla” skriver Emilia Sundqvist.

Vi ser fram emot Emilia Sundqvists utställning hos Kaleido
6 mars – 3 april 2021
.

Emilia Sundqvist är född 1993, uppvuxen i Uppsala och numera bosatt och verksam i Stockholm. Våren 2020 tog hon en masterexamen på Konstfack. Dessförinnan har hon bl a studerat på Akademie der bildenden Kunst i Wien.
Se även www.instagram.com/millzuponthehillz

Stipendiejuryn har den här gången bestått av Tom Hedqvist, formgivare, f d professor vid Konstfack, rektor för Beckmans Designhögskola och museichef vid Röhsska museet i Göteborg, samt Elisabet Berg, intendent för Kaleidos galleri, och Annica Danielsson Almén, tidigare intendent för Kaleidos galleri.