Hem » Nyheter » Kaleidos nya stipendiat utsedd

Kaleidos nya stipendiat utsedd

Motbjudande och inbjudande i levande material

Textilkonstnären Anna Ting Möllers verk får oss att tänka till kring kropp, materialitet och konsumtion

Textilkonstnären Anna Ting Möller tilldelas Kaleidos stipendium för sina nyskapande, tankeväckande och utforskande installationer med ett oväntat och i högsta grad levande material. Hon har använt sig av kombucha – fermenterat te vilket innehåller bakterier som under jäsningsprocess bryter ner socker och producerar cellulosa där mikroorganismerna klamrar sig fast och bildar en tjock hudliknande hinna. Kombucha-kulturen, som måste vårdas och matas, går att äta och är kanske mest känd som trendig hälsodryck. I Anna Ting Möllers verk är kombuchan både motbjudande och inbjudande, och hon får oss att associera till såväl kropp och materialitet som konsumtion: ”Precis som människor är mina verk helt beroende av näring. Jag ser en tydlig symbolik i att kombuchan behöver te och socker, alltså klassiska koloniala varor. Hur hittar vi i dagens postkoloniala samhälle vägar att förstå och ifrågasätta de privilegier och samhällsstrukturer som råder?”
Anna Ting Möller härstammar liksom kombuchan från Kina. ”Mitt skapande tog avstamp i erfarenheten av att aldrig riktigt kunna känna sig hemma på grund av de rasistiska föreställningar som tillskrivs min kropp. Huden är en statussymbol som en föds in i och som inte går att klä av. Jag vill få människor att reflektera över hur tillhörighet inte måste vara kopplat till kostymen vi bebor.”

Vi ser fram emot Anna Ting Möllers utställning hos Kaleido 9–31 mars 2019.

Anna Ting Möller är född 1991 och uppvuxen i Växjö. Hon har gått flera olika konst- och textilutbildningar i både Sverige, England och Kina, och tog kandidatexamen på Konstfack våren 2018.
Se även www.annatingmoller.com

Stipendiejuryn har den här gången bestått av Tomas Järliden (museichef på Bror Hjorths Hus, Uppsala) samt Elisabet Berg och Lena Billingskog, intendenter för Kaleidos galleri.