Hem » Nyheter » Kaleidos nya stipendiat utsedd

Kaleidos nya stipendiat utsedd

Vällande former och klassiska kristallglasyrer

Keramikern Mari Sjövall Anaris skulpturer väcker dubbelbottnade känslor

Keramikern Mari Sjövall Anari tilldelas Kaleidos stipendium för sina fysiskt drabbande skulpturer, utförda med teknisk skicklighet.
Hennes stora stengodsskulpturer väcker dubbelbottnade känslor. De är köttsligt påträngande samtidigt som de är förföriskt vackra och åtråvärda – samma sorts motsägelsefullhet som våra egna kroppar kan bära med sig. Klassisk kristallglasyr använd på ett nutida sätt bidrar till det starka uttrycket. Kristallglasyr går inte att kontrollera, men hon släpper taget och låter slumpen hjälpa till.
Formerna på Mari Sjövall Anaris skulpturer är en minst lika viktig del av upplevelsen som de fascinerande ytorna. När man står inför de vällande, bubblande och jäsande objekten kan det vara svårt att avgöra om de är skapade av mänskliga händer eller om de tillkommit genom geologiska eller biologiska processer.
”Jag upplever ett tydligt samband mellan mitt skapande av kroppar, och min egen kropps tillblivande i ett socialt och materiellt rum” säger hon.
Vi ser fram emot Mari Sjövall Anaris utställning hos Kaleido 10-31 mars 2018.

Mari Sjövall Anari är född 1990 i Halmstad, tog kandidatexamen på Konstfack 2017 och går just nu masterprogrammet där med beräknad examen 2019.
Se även www.marianari.se

Stipendiejuryn har den här gången bestått av Annika Enqvist (curator inom formområdet och projektsamordnare på IASPIS – konstnärsnämndens internationella program för bild- och formkonstnärer) samt Elisabet Berg och Annica Danielsson Almén, intendenter för Kaleidos galleri.