Hem » Nyheter » Kaleidos nya stipendiat utsedd

Kaleidos nya stipendiat utsedd

Djärva möbler med många influenser

Möbeldesignern Julia Gamborg Nielsen blandar kult och kroppslighet med barock och brutalitet

2001 instiftade Kaleido ett stipendium för att bana väg för det nya inom konsthantverket och för att ge nyetablerade konsthantverkare en god start och en plats att visa sig på. Stipendiet, som utlyses en gång per år, består av en kostnadsfri utställningsperiod i Kaleidos galleri, med tillhörande annonser, vernissagekort etc, samt vid vernissagen ett högtidligt utdelande av ett kalejdoskop.
Berättigade att söka är alla som avslutat en högskoleutbildning i konst / konsthantverk / design för högst tre år sedan.

Denna gång heter stipendiaten Julia Gamborg Nielsen.

Möbeldesignern Julia Gamborg Nielsen tilldelas Kaleidos stipendium för sitt djärva sätt att blanda material och foga samman dem till något nytt. Hon hämtar influenser från när och fjärran. Kult och kroppslighet blandas med barock och brutalitet. Det är varierat och initierat, med en materialbehandling balanserande på anständighetens gräns. Här existerar ingen inställsamhet.
”Vi har levt länge med det ’smakfulla’ avskalade där vi tämjt naturen och suddat bort dess ursprung. Jag tror att vi idag behöver utsätta oss för annat än massproducerade vita kopior för att luckra upp våra föreställningar och öppna våra sinnen” säger hon.
Vi ser fram emot Julia Gamborg Nielsens utställning hos Kaleido 14 mars – 4 april 2015.

Julia Gamborg Nielsen är svensk-norsk född 1980 och till stor del uppvuxen i Asien och Afrika. Hon har en kandidatexamen från Carl Malmstensskolan (Carl Malmsten Furniture Studies), men har också studerat måleri, skulptur och design.
Se även www.juliagamborgnielsen.com

Stipendiejuryn har den här gången bestått av Daniel Werkmäster, chef för Uppsala konstmuseum, samt Elisabet Berg och Marie-Louise Sundqvist, intendenter för Kaleidos galleri.