Hem » Galleri » Kajsa Lindberg visar smyckekonst

Kajsa Lindberg visar smyckekonst

Standardavvikelser

24 oktober - 14 november 2020

Vernissage Lördag 24 oktober kl 11-16. Kajsa Lindberg finns på plats i galleriet hela dagen.

Hennes verk har sin utgångspunkt i vardagliga former och föremål, sådant som vi knappt lägger märke till och kanske tar för givet. Ofta är det bokstäver, tecken och små instruktionsteckningar, men det kan också vara disktrasor, tumstockar eller den myrkrigs-mönstrade insidan på försändelsen med bankkoder. Mycket är upphittat material, på gränsen till skräp. Saker som bär på en berättelse om en annan funktion.
”Det är inte materialet i sig som är värdefullt utan arbetet med materialet som gör det värdefullt” säger smyckekonstnären Kajsa Lindberg.

Hon ser sig själv som en samlare. I sin ateljé har hon massor av lådor fulla med saker som hon samlat på sig. Mycket av det insamlade materialet består av olika sorters bokstäver, gärna tredimensionella.
”Bokstäver finns överallt, vi är omgivna av dem så till den grad att vi inte längre uppfattar hur de verkligen ser ut” säger hon. ”Jag gillar bokstävernas exakta former. De har ett bestämt utseende och skevar formen så märker man det direkt – till skillnad från till exempel ett löv som kan skeva hur mycket som helst utan att det känns fel.”

”I meningen med mina smycken ligger utforskandet av alla de regler och koder vi omges av i vår vardag. Hur vi har nytta av påhittade system och hur en standard ibland går för långt och vi glömmer det som finns utanför våra påhittade system. Det är alltid så att bokstäverna, siffrorna och symbolerna smyger fram genom materialet. De ligger som en hinna under arbetet. Sipprar igenom. Ibland tränger de fram helt. Ibland lämnar de bara spår, men de finns alltid där.”

Kajsa Lindberg, som bor och verkar i Stockholm, tog sin masterexamen på Konstfack 2008. Hon har en mängd utställningar bakom sig, både i Sverige och utomlands, och finns representerad på Röhsska Museet i Göteborg.
Se även www.kajsalindberg.se och www.instagram.com/kajsa_lindberg_/