Hem » Galleri » Julvarning

Julvarning

Temautställning med Kaleidos medlemmar + inbjudna elever från Konstfack

26 nov. - 30 dec. 2005

Kaleido har som vanligt under advent en temautställning med julanknytning. Med årets tema ”Julvarning” vill vi utmana traditionerna en aning. Kan man göra nya julsaker av ”gamla hederliga” julmaterial som t ex halm och pepparkaksdeg? Går det att göra de gamla vanliga tomtarna och julkrubborna och julgransdekorationerna i nya material? Är det möjligt att t o m skapa helt nya julgrejer och jultraditioner?

Flera av Kaleidos medlemmar deltar. Bl a visar Maria Lewis julgransdekorationer gjorda av gamla returburkar samt ett klurigt smycke i silver, mässing och pepparkaksdeg, Charlotte Melander har gjort broscher i form av små tomtar i silver och ädelstenar, och Pia Ulfendahl visar julgrisar i gjutjärn.

Dessutom deltar ett tiotal elever från Konstfacks linje för keramik och glas.

Till exempel:
Förstaårseleven Karin Frankenstein har gjort skålar och fat. Vid första anblicken kan man tro att det är keramik som ser ut som bröd, men vid en närmare titt visar det sig att materialet faktiskt är pepparkaksdeg dekorerad med glasyr och nonstop. Det är skålar och fat som man äter upp samtidigt med innehållet!

Mirjam Copp, som går andra året. har gjort julkrubbor som manar till eftertanke – krubbor utan jesusbarn.
Anna Berglund, femte och sista årskursen, visar folkloristiskt inspirerade små hyllor av keramik, snören och träpärlor. De är en parafras på s.k. tavletter, dvs små konstfullt utförda hyllor för t ex psalmbok, bibel eller annat värdefullt i allmogehemmet.

Malin Grumstedt i årskurs fyra har inspirerats av asiatisk keramik. Hon har gjort poetiska ”burkar” med inkavlade mönster av snöfall, grenar mm.
Kaleido önskar sina besökare en god julutställning med många leenden och kanske en och annan ny tanke!