Hem » Galleri » Jin-Sook So, textil/stålduk

Jin-Sook So, textil/stålduk

Soul of a Bowl

6-27 februari 2021

Vernissage Lördag 6 februari kl 11-16. Jin-Sook So finns på plats i galleriet hela dagen.

”Skålen är en enkel och tidlös form, någonting vi levt med i alla tider” säger textilkonstnären Jin-Sook So. ”Min mamma, som var buddhist, tog alltid in dagens första källvatten i en sån här enkel skål när hon skulle be sin morgonbön.”

Den basala skålformen har blivit lite av Jin-Sook Sos signum och återkommer hela tiden i hennes arbeten.
”Jag skissar sällan innan jag sätter igång, utan jag jobbar direkt i materialet. Jag har svårt att uttrycka i ord vad jag gör, verken får tala för sig själva.”

Från början ägnade sig Jin Sook So åt traditionell textilkonst som vävning. När hon gick på konstskola i Japan på 1970-talet såg hon en skandinavisk textilutställning som väckte hennes intresse för Sverige och ledde till studier på Konstfacks textillinje. Under ett påbyggnadsår på Konstfacks metalllinje provade hon på metallnätet som textilt material och alla bitar föll på plats.
”Det kändes nytt och spännande, ingen annan arbetade med det på den tiden. Metallnät är ett transparent och tåligt material som kan bearbetas och behandlas som textil men också på många andra sätt. Dessutom hade jag börjat få problem med ryggen av vävningen och så tålde jag inte vävdammet.”

Hennes första utställning efter Konstfack blev succé. Så gott som allt såldes. Jin-Sook So trivdes i Sverige och blev kvar.
”Den stilla och enkla skandinaviska stilen passar mig bra känslomässigt, och så tycker jag om naturen här.”

Vid det här laget är hon en nestor inom svensk textilkonst. Med tunn stålduk som huvudsakligt material arbetar hon både två- och tredimensionellt – ibland i samma verk med fiffiga trompe l’oeil-effekter. Uttrycket är återhållet, ljust och luftigt, med plisseringar, stygn, färg och bränning som enkla men verkningsfulla effektskapare.

Jin-Sook So är född 1950 i Korea och bosatt i Sverige sedan 1978. Innan hon gick på Konstfack 1978-84 studerade hon även på konstskolor i Korea och Japan. Hon har gjort betydande insatser för det konstnärliga utbytet mellan Korea och Sverige. Hennes verk finns på flera stora museer runtom i världen, bl a Nationalmuseum i Stockholm, Nationalmuseum i Osaka, Japan, och The Museum of Art and Design i New York.
Se även https://www.instagram.com/jinsookso2018/