Hem » Galleri » Elisabeth Lovén, textil konst

Elisabeth Lovén, textil konst

Jag ser dig

12 januari - 3 februari 2013

Vernissage Lördag 12 januari kl 10-16. Elisabeth Lovén finns på plats i galleriet hela dagen.

”Blicken är den mest grundläggande av alla mänskliga kommunikationsformer. Det är något i blicken som jag hela tiden återkommer till.”
Med återvunna textiler och en god portion humor skapar Elisabeth Lovén både två- och tredimensionella objekt där människan i all sin skröplighet står i centrum. Till denna utställning har hon främst använt sig av tunna tyger som hon ”målat” med i lager på lager och broderat ansiktsdrag på.
”Tidigare har jag mest gjort tredimensionella ansikten av tovad ull där jag broderat detaljer i ull och lin. Det har varit grovt och starkt. Nu ville jag se hur tunt jag kunde jobba och om jag kunde fånga blicken i riktigt tunna material”.

Elisabeth Lovén vill att man ska kunna se igenom hennes tunna textila ansikten och att ljuset ska komma bakifrån, eller snarare inifrån de skira ansiktena. En del inspiration har hon fått från ikonmåleriet. Ikoner målas långsamt i många lager, och Elisabeth menar att det finns något i ikonerna som liksom kommer inifrån dem.
”Min besatthet ligger i att få fram en blick så att man riktigt känner att det är någon som tittar på en. Man ska känna sig sedd när man stiger in i utställningen! För det är vänliga blickar som riktas mot en. Någon frågade mig om jag försökte skaffa mig nya vänner. Och ja, jag är faktiskt lite förtjust i de här kamraterna.”

Utöver de tunna textila ansiktena i lager på lager visar Elisabeth Lovén också några tredimensionella ansikten där hon format ståltrådsnät som hon broderat på.
”Jag har försökt utmana mig själv. Det här är helt nya grejer för mig, men ändå väldigt mycket jag”.

Elisabeth Lovén är autodidakt textilkonstnär och arbetar främst med broderi. Hon är medlem i Kaleido sedan 2010.
Se mer på www.elisabethloven.se