Hem » Galleri » Kaleidos stipendiat 2018: Mari Sjövall Anari, keramik

Kaleidos stipendiat 2018: Mari Sjövall Anari, keramik

Jag är en kropp / jag har en kropp

10-31 mars 2018

Vernissage Lördag 10 mars kl 11-16. Kl 13: Peter Gustavsson (ordförande i Uppsala kommuns kulturnämnd) håller tal och överräcker Kaleidos pris till Mari Sjövall Anari. Mari Sjövall Anari finns på plats i galleriet hela dagen.

Keramikern Mari Sjövall Anari tilldelas Kaleidos stipendium för sina fysiskt drabbande skulpturer, utförda med teknisk skicklighet.
Hennes stora stengodsskulpturer väcker dubbelbottnade känslor. De är köttsligt påträngande samtidigt som de är förföriskt vackra och åtråvärda – samma sorts motsägelsefullhet som våra egna kroppar kan bära med sig. Klassisk kristallglasyr använd på ett nutida sätt bidrar till det starka uttrycket. Kristallglasyr går inte att kontrollera, men hon släpper taget och låter slumpen hjälpa till.
Formerna på Mari Sjövall Anaris skulpturer är en minst lika viktig del av upplevelsen som de fascinerande ytorna. När man står inför de vällande, bubblande och jäsande objekten kan det vara svårt att avgöra om de är skapade av mänskliga händer eller om de tillkommit genom geologiska eller biologiska processer.
”Jag upplever ett tydligt samband mellan mitt skapande av kroppar, och min egen kropps tillblivande i ett socialt och materiellt rum” säger hon.

Mari Sjövall Anari är född 1990 i Halmstad, tog kandidatexamen på Konstfack 2017 och går just nu masterprogrammet där med beräknad examen 2019.
Se även www.marianari.se

Stipendiejuryn bestod av Annika Enqvist (curator inom formområdet och projektsamordnare på IASPIS – konstnärsnämndens internationella program för bild- och formkonstnärer) samt Elisabet Berg och Annica Danielsson Almén, intendenter för Kaleidos galleri.

Kaleido instiftade sitt stipendium 2001 för att bana väg för det nya inom konsthantverket och för att ge nyetablerade konsthantverkare en god start och en plats att visa sig på. Stipendiet, som utlyses en gång per år, består av en kostnadsfri utställningsperiod i Kaleidos galleri, med tillhörande annonser, vernissagekort etc, samt vid vernissagen ett högtidligt utdelande av ett kalejdoskop.