Hem » Galleri » Leyun Wang, fiberart

Leyun Wang, fiberart

I gränslandet

24 oktober - 15 november 2015

Vernissage Lördag 24 okt. kl 10-16. Leyun Wang finns på plats i galleriet hela dagen.

”När jag gjorde mig av med min gamla kaffebryggare fick jag en hel del kaffefilter över. På väg ner till soprummet tänkte jag att jag borde använda dem till något istället för att slänga dem” berättar Leyun Wang.
Så kom det sig att hon började göra konstverk av kaffefilter. Men egentligen föll det sig ganska naturligt för henne.

Leyun Wang är uppvuxen i Hangzhou (en stad som på den tiden var ungefär lika stor som Stockholm) cirka 20 mil söder om Shanghai.
”Det var ganska fattigt och vi hade inte så mycket leksaker. Men vi lekte med papper – målade, vek och klippte.”
Sin utbildning fick hon på China Academy of Art i Hangzhou. Hon gick en textil inriktning med betoning på modern textilkonst men hon studerade även traditionella tekniker såsom shibori. I Sverige har hon fortsatt att fördjupa sig i shibori, en reservagefärgningsteknik där man viker och knyter om tyget på olika sätt innan man doppar det i färgbad varpå olika mönster uppstår.

Leyun Wangs konstnärliga arbete har numera tre huvudsakliga inriktningar: tuschmåleri, installationer med shibori och konstruktioner av kaffefilter. I utställningen på Kaleido visar hon enbart det sistnämnda.

Med sinnrika veck, sömmar och infärgningar förvandlar hon kaffefiltren till nya världar.
”Jag tycker om att leka med konstruktioner” säger hon.
Formerna har ett närmast oändligt antal utseenden beroende på hur man viker upp dem – även om de kan vara konstruerade på samma sätt.

”I gränslandet mellan olika kulturer, där kulturell korsbefruktning sker, vill jag utforska uttrycksmöjligheterna hos ett annorlunda material. Ett material som i sin ursprungliga form i konventionell mening kan sägas ha funnit sin slutgiltiga form och funktion. Genom färgning, sömnad och skapande av nya former har materialet överskridit sina naturliga och förutbestämda begränsningar och uppnått ett annat, större uttryck än det ursprungligen syntes vara förutbestämt för.”

Leyun Wang är född 1963 i Kina där hon också fått större delen av sin konstnärliga utbildning. Sedan 1991 är hon bosatt och verksam i Stockholm där hon bl a undervisar på Nyckelviksskolan. Genom åren har hennes verk visats i en mängd utställningar i såväl Sverige som Kina och andra länder. Hon har även gjort flera utsmyckningar för Stockholms läns landsting och olika restauranger.
Se även www.wangleyun.se