Hem » Galleri » Kaleidos stipendiat 2008: Lisa Tagesson, textila skulpturer

Kaleidos stipendiat 2008: Lisa Tagesson, textila skulpturer

Humor och experimentlusta bland textila veck och optiska fibrer

8 mars - 6 april 2008

Sedan 2002 delar Kaleido varje år ut ett stipendium för att bana väg för det nya inom konsthantverket och för att ge det nya konsthantverket en god start och en plats att visa sig. Berättigade att söka är alla som är under utbildning på en eftergymnasial konst-/konsthantverks-/design-skola eller som utexaminerades från en sådan för högst tre år sedan.

Årets Kaleidostipendiat heter Lisa Tagesson.
Juryn har denna gång bestått av två representanter från Kaleido samt Märit Ehn, f d chef för Konstmuseet i Visby och konsthantverksskribent i tidskiften Form.

Juryns motivering är följande:
Lisa Tagesson tilldelas Kaleidos stipendium för sitt konsekventa och medvetna arbete där hon skulpterar med textil och ljus. Hon har utgått från traditionella textila tekniker som smock och plissering och tagit ett rejält kliv vidare genom att föra in fiberoptik som förstärker formerna i de textila skulpturerna. Med humor och experimentlusta använder sig Lisa Tagesson av sina breda kunskaper inom folkdräkt, slöjd, mode och scenkostym. Man anar en framtida scenografisk förmåga.

”Jag har under flera år arbetat med linjer, linjespel och veck. Jag ’skissade’ mycket genom att ljussätta olika provbitar med naturligt ljus. Fiberoptiken kom in när jag försökte förstärka vecken med nylontrådar” berättar Lisa när vi når henne på en brusig mobiltelefon i Malmö där hon har en praktikplats under våren 2008.
”Jag är på Malmö-operans skrädderi på förmiddagarna och är inblandad i fem olika produktioner där. Det är intressant att vara del av ett större sammanhang och bli tilldelad uppgifter att lösa. Men eftermiddagarna och kvällarna ägnar jag åt mitt eget projekt ’Visuella reliefer av stygn”” säger Lisa Tagesson som främst kommer att visa verk från sitt kandidatarbete ’Veck, stygn och fiberoptiskt ljus’ i utställningen hos Kaleido.

Lisa Tagesson tog kandidatexamen på HDK Stenebys program ”Textil-kläder-formgivning” våren 2007. Dessförinnan studerade hon bl a mode, teaterkostym och mönsterkonstruktion. Hon är född 1981 och uppväxt i Växjö. Nu går hon masterutbildningen ”Tillämpad konst och formgivning med inriktning textil, kläder och formgivning” på HDK Steneby i Dals Långed och planerar att ta sin examen där våren 2009.