Hem » Galleri » Cilla Ramnek, grytlappssamling

Cilla Ramnek, grytlappssamling

Grytlappen becomes a star!

25 okt. - 23 nov. 2008

”Jag är en sökare och samlare var jag än går och står. Jag har en inbyggd textil seismograf som ger utslag så fort jag närmar mig något intressant” säger konstnären och textilformgivaren Cilla Ramnek. ”Jag går omkring som en klykgubbe på alla loppisar.”

Cilla Ramnek har alltid fascinerats av lågstatusmaterial. Det har aldrig varit något uttänkt med det, men det är inte slumpen utan den konstnärliga instinkten som har lett henne. Hon har gjort konst baserad på pärlplattor mosaik, korsstygn, virkning osv.

”Jag tycker om att lyfta fram det som inte anses ha något värde – t ex de här grytlapparna har bara kostat någon krona styck. Jag vill flytta ljuset till det som hamnat i skuggan. Fast så fort en åsikt eller estetik omfattas av fler än tusen människor är det dags att gå vidare och göra någonting annat …”

I utställningen hos Kaleido har Cilla Ramnek valt att visa sin grytlappssamling.

”Rätt vad det är har någon hög vuxit sig så stor att man helt enkelt måste göra något med den”.
”I en så genuin hantverksmiljö som hos Kaleido är det roligt att få visa sån’t som egentligen inte är mitt eget hantverk, även om det är jag som står för komposition och inramning” säger hon och betonar att hon inte vill göra en utställning som känns ”pyntad och pryttlig”.

Grytlapparna har kommit till användning förut, även i Cilla Ramneks helt egna konst. T ex har hon utfört temporära utsmyckningar för tunnelbanan i Stockholm där hon gjort collage och teckningar som bygger på virkade lappar ur samlingarna.

Cilla Ramnek poängterar att hon inte är någon politisk konstnär även om hon vill lyfta fram det lågt värderade: ”Jag jobbar med dekorativ konst, man ska kunna njuta av det jag visar. Och det räcker med bara det!”

Cilla Ramnek gick ut Konstfacks linje för textil konst 1990. Sedan dess har hon arbetat med saker inom vitt skilda områden: pärlplattekonst, mosaikgolv på restaurang Saturnus i Stockholm, formgivning och produktion av barnkläder, väggmålning på krogen Atlas, textilmönster åt IKEA, utsmyckningar i bostadshus osv. Just nu har hon en projektanställning hos Svenskt Tenn där hon bygger upp miljöerna. För Svenskt Tenn har hon också gjort utställningen ”Mönsterkrockar” som bl a visats på Sofiero slott i Helsingborg i sommar.

Cilla Ramnek är dessutom författare till böckerna ”Väskor: 50 modeller att göra själv”, ”Sticka & virka: över 70 kreativa projekt” och ”Ett eget rum”.