Hem » Galleri » God Parafras & Gott Nytt Plagiat

God Parafras & Gott Nytt Plagiat

Kaleidos medlemmar visar nytolkningar av gamla föremål från Upplandsmuseets samlingar

24 november 2012 – 5 januari 2013

Vernissage Lördag 24 november kl 10-16. Några av utställarna finns på plats i galleriet under dagen.

En vante i papper och en lykta i tovad ull. Det är ett par av resultaten när Kaleidos medlemmar och några inbjudna konsthantverkare, alla med anknytning till Kaleido, fått i uppgift att tolka gamla föremål ur Upplandsmuseets föremålssamling.

Tillsammans med Uppsala läns hemslöjdskonsulent Annkristin Hult har Kaleidos utställningsintendent Elisabet Berg gått igenom bilder från föremålssamlingen och valt ut ett tiotal ting med anknytning till jul, fest eller vinter. De är av olika material, har olika funktioner, och är dekorerade med olika mönster och färger. Nu har de alltså fått moderna kusiner gjorda av nutida konsthantverkare.
Några exempel från utställningen:
Cecilia Levy har med färgat papper och begagnade boksidor gjort en ny version av ett par vackert dekorerade gamla tumvantar i kläde och getskinn. Lena Junell Opgenoorths nästan manshöga ljusskulpturer bestående av tovad ull och ljusslingor är tolkningar av en rostig lykta i perforerad plåt. lisabet Berg har klippt sönder öl- och läskburkar och gjort nya julgransprydnader med utgångspunkt i en gammal mässingsjulstjärna. Veronica Gardetoft har inspirerats av små hängande träänglar och gjort snapsglas i form av änglar.

Huvudparten av de nytillverkade grejerna visas i Kaleidos galleri. Samtidigt visas också de utvalda arkivföremålen och några av de nya sakerna på Upplandsmuseet.

Deltagande Kaleidomedlemmar:
– Cecilia Levy (papper)
– Ebba Stålhandske (textil)
– Elisabet Berg (metall/återbruk)
– Lena Billingskog (trä)
– Lena Junell Opgenoorth (textil)
– Lotta Hellström (keramik)
– Lotta ”Kraka” Persson (textil)
– Sigrid Ingela Halvarsson (silver)
– Veronica Gardetoft (glas)

Inbjudna utställare:
– Catarina Larsson (textil
– Kerstin Thern Larsson (keramik)
– Lina Holm (textil)
– Pernilla Sylwan (metall)