Hem » Galleri » Katarina Persson, gjutet kristallglas mm

Katarina Persson, gjutet kristallglas mm

Glaskroppar

4 april - 3 maj 2009.

”Det har varit en nödvändig process för mig att arbeta med något som jag inte känner mig säker på” säger Katarina Persson, keramiker och medlem i Kaleido sedan många år tillbaka. Hon har tidigare visat ett par utställningar med keramik i Kaleidos galleri men den här gången har hon koncentrerat sig på glasgjutning som är en ganska ny teknik för henne.

”Både tekniken och arbetssättet har krävt en stor närvaro av mig på ett sätt som annars inte behövs i mitt arbete med keramiken. Det har varit något av ett forskningsarbete, både vad det gäller materialet och temat.”

Katarina Persson har valt kroppen som tema för denna utställning.

”Jag har läst väldigt mycket om kroppens funktioner och uppbyggnad, tecknat kroki och studerat rörelser. Och det har varit jättekul att lära sig allt detta! Jag har varit på biblioteket och lånat böcker om allt från anatomi till näringslära och jag har tittat i Lennart Nilssons fantastiska fotoböcker” berättar Katarina Persson.

Skulpturerna hon gjort i gjutet återvunnet kristallglas handlar bl a om kroppsdelar, sinnen och kroppsfunktioner. Små ”handskulpturer” anspelar t ex på känselsinnet. I andra skulpturer kan man ana kroppsdelar som en nacke eller ett par lår.

Rent tekniskt är glasgjutning en ganska omständlig process. Katarina Persson börjar med att skulptera ett original i lera. Hon gjuter av det i en delad gipsform som hon sedan gjuter vax i. Runt vax-skulpturen gjuter hon sedan en form av gips blandat med kvarts. Vaxet smälts ur, håligheten fylls med krossat kristallglas och det hela värms sakta upp till 800 grader. Efter ett par dygn kan man ta ut formen ur ugnen och knacka bort kvartsgips-skalet från glasskulpturen. Därefter återstår efterbearbetningen, dvs slipning och putsning för att få bort t ex gjutskägg.

Katarina har även använt sig av schabloner och pulvriserat färgat glas. På detta sätt har hon kunnat ge det klara glaset inslag av färger och mönster.

Katarina Persson är medlem i Kaleido och bor i Österbybruk där hon har sin verkstad i det gamla herrgårdsstallet. Hon gör både bruksföremål, kakel och utsmyckningar. Ett av hennes senaste uppdrag är väggreliefer till socialkontoret i Östhammar.

Se mer på www.kakelkonst.se