Hem » Galleri » Esmé Alexander, Anna Forsling, Ida Olai, Benjamin Slotteröy och Claes Uvesten, glas

Esmé Alexander, Anna Forsling, Ida Olai, Benjamin Slotteröy och Claes Uvesten, glas

GlasGlädje

11 juni - 13 augusti 2005

Sverige har länge varit känt för sitt vackra glas. Men glasets ställning är inte längre självklar. Glasbruken har genomgått flera kriser och det är numera endast ett fåtal glasföretag kvar på den tuffa marknaden. Konst- och studioglaset utvecklas oberoende av industrin och det händer ständigt nya saker inom området. Det kommer hela tiden fram unga konstnärer som arbetar med glas. Att de varken har fast anställning inom glasindustrin eller egen hytta att arbeta i ser de inte som någon svårighet – snarare tvärtom.

De unga glaskonstnärerna Esmé Alexander, Anna Forsling, Ida Olai, Benjamin Slotteröy och Claes Uvesten har alla valt att inte ha egen hytta, utan hyr in sig hos andra vid behov. De anser att det ger dem större konstnärlig frihet. De fem känner varann sedan de gick på Orrefors glasskola i början på nittiotalet. De har sedan följt varandra på olika sätt: nästan alla fortsatte till glasutbildningar i England och flera av dem har gått på Pilchuck School of Glass i Seattle, USA. De arbetar i helt olika stilar, men utmärkande för dem är deras utforskande av glaset och en passion för glaset som material. ”Vi har alla en väldigt känslomässig inställning till glas” säger Esmé Alexander.

Alla fem har börjat med blåst glas, men de arbetar numera på flera sätt. I denna utställning får vi se verk i många olika tekniker:

Esmé Alexander

visar skulpturer och glasmonterade foton. Hon har här arbetat med kallglasgjutningar vilket innebär att hon packar krossat glas i gjutformen. Formen ställs sedan i en ugn och glaset får sakta smälta ner och fylla formen. Processen i ugnen tar hela tre veckor eftersom det är tjocka glasföremål och en snabb avkylning skulle innebära att glaset får spänningar och spricker. Till denna utställning har hon arbetat med temat skuld och oskuld. Men hon visar även några hjärtan ur en tidigare kollektion.

Anna Forsling

Anna Forsling visar skulpturala tak- och bordslampor. I hyttan skapar hon många små delar som tillsammans bildar en helhet. Resultatet blir originellt och lekfullt: ett slags moderna kristallkronor. Inspirationen hämtar hon gärna från tyger och orientaliska mattor.

Ida Ola

Ida Ola blåser inte längre sitt glas själv utan vänder sig till mästare i Italien och Småland för att få sina skisser förverkligade. De tunga och massiva glaspjäser hon visar hos Kaleido är gjorda i Italien. Det är kraftfulla och fantasifulla slingrande ormar och ormvaser i klarglas och starka färger.

Benjamin Slotteröy

Benjamin Slotteröy visar skulpturer som fått det övergripande namnet ”Water and Oil”. Det är tunga och påtagligt fysiska glasobjekt där han har smält in färgat glaskross i de blåsta formerna. Han har reagerat mot energislukande onödigheter som t.ex. vanligt vatten på flaska, och vill kalla sina verk politiska. I utställningen förekommer både snö och olja på tub – humoristiska kommentarer i miljödebatten.

Claes Uvesten

Claes Uvesten visar sandgjutna glasskulpturer med inslag av aluminium och färgat glas. Han har arbetat mycket med ansikten och symboler. Modellerna gör han i lera och sedan görs gjutformerna runt dessa. Gjutningen går inte att kontrollera helt, och varje skulptur blir därför unik.

Se även:
www.annaforsling.com
www.idaolai.com
www.claesuvesten.nu