Hem » Galleri » Lisbeth Malm och Björn Gimstedt, glas och järn

Lisbeth Malm och Björn Gimstedt, glas och järn

Glas & järn

14 januari - 5 februari 2012

”Vi har alltid tyckt om varandras grejer, och vi fungerar bra ihop när vi jobbar” säger Lisbeth Malm som tillsammans med Björn Gimstedt står för årets första utställning i Kaleidos galleri.

Lisbeth Malm är i botten textilkonstnär men med åren har hon främst kommit att arbeta med måleri, collage och screentryck. I samband med ett utbyte mellan olika kollektivverksstäder för några år sedan började hon även screentrycka på glas, ett material som hon tidigare betraktat som ”omöjligt”. Numera är hon uppslukad av glasets möjligheter och håller på att vidareutbilda sig genom ett projektår på Konsthögskolan i Stockholm.

Björn Gimstedt arbetar med järn, men är också musiker. Han vill inte gärna kalla sig smed eftersom han använder sig av svets, inte ässja. I sina kluriga skulpturer, tavlor, grindar och ljusbärare förenar han gammaldags smide med modern svetsteknik, och fritt skapande med hantverksmässig noggrannhet.

Vanligtvis arbetar de var och en för sig, i varsin verkstad och med egna projekt. I projektet ”Glas & järn” har de dock skapat brukskonst tillsammans, brukskonst med betoning på konst. De arbetar bara med unika verk eller i begränsad numrerad upplaga. Det gemensamma projektet har resulterat i en samling bord där Björn står för underredena och Lisbeth för bordsskivorna. Bordsskivorna är gjorda i planglas med fusing-teknik där de ljus- och färgäkta screentrycken ligger inuti i glaset. De flesta underredena är strikta i sin form, men några har fått skulpturala utbroderingar och påbyggnader.

”Vårt samarbete bygger på att vi respekterar varandras uttryck. Ibland spelar glaset huvudrollen, andra gånger får järnet styra. Men det mesta skapas i den växelverkan som präglar ett fritt samtal. Vi har båda ett intuitivt förhållningssätt och en förkärlek för det icke självklara. Vi arbetar på känn. Sen vill vi att det ska vara snyggt också. Stilfullt med en stilla humor.”

Lisbeth Malm och Björn Gimstedt är födda 1956 respektive 1953. Båda är bosatta och verksamma i Sundsvall.

Se även:
www.lisbethmalm.se
www.gimstedt.se