Hem » Galleri » Jan Lambert Kruse, glas och järn

Jan Lambert Kruse, glas och järn

Glas i järn

5 - 27 feb. 2005

”Det speciella med att kombinera glaset med järn är att det går att göra former som annars inte låter sig göras” säger Jan Lambert Kruse, järn- och silversmed som vidareutbildat sig inom glasblåsning. Han arbetar nu med både metall och glas och kombinerar dem ofta i sitt konstnärliga arbete. ”På Konstfack låg metallavdelningen bredvid avdelningen för glas och keramik vilket gjorde mig nyfiken på glaset som material. Jag gillade den snabba arbetsprocessen”. Efter att ha avslutat sin metallutbildning fortsatte han ett år som specialelev på glasavdelningen.

Jan Lambert Kruse har egen smidesverkstad där han också designar och tillverkar t.ex. staket, räcken och grindar i järnsmide. Glaset tillverkar han på olika glashyttor där han hyr in sig. ”Jag är väldigt trädgårdsintresserad och gick en trädgårdsutbildning innan jag gick på Konstfack. På våren driver jag upp växter från frö, märkliga blommor men också nyttoväxter. Under sommaren föredrar jag att jobba utomhus och då arbetar jag emellanåt också med att göra iordning trädgårdar. Där passar jag ofta på att stoppa in detaljer av järn.”

Hans trädgårdsintresse märks även i de stora skulpturerna av järn och glas. Formerna är organiska och klart inspirerade av naturen. Så här beskrev Susanne Helgesson några av hans skulpturer i Form 4/2002: ”Hans Puppor är nära kläckning och glasets kraft nästan spränger järntrådens fasta ramar. Ett slags alien-födelse enligt honom själv, i en teknik som bl a använts i venetianska lampor, en association Kruse försökt komma ifrån genom att arbeta med svängda, monumentala former i gränslandet mellan det skulpturala och det hantverksmässiga. (…) Kruse försöker fånga glasets mjukhet och frysa dess rörlighet. Och han lyckas.”

I utställningen hos Kaleido visar han flera stora ”puppor” av glas som är blåsta i nät av järn. Ett imponerande hantverk eftersom det är knepigt att få glaset att fylla ut järnformen lagom mycket och dessutom inte bli för tunt eller för tjockt. Han visar även några fat av glas samt väggskulpturer av gjutjärn hos Kaleido.

Jan Lambert Kruse är född 1962. Han är utbildad på Konstfack 1986-91 och Pilchuck School of Glass 1993.