Hem » Galleri » Annica Danielsson Almén, keramik

Annica Danielsson Almén, keramik

Gigantiskt keramikpussel blir väggutsmyckning

27 sept - 19 okt 2003

”Kartbilder intresserar mig som mönster. Det är fascinerande med kartor! När man tittar på kartor blir det uppenbart hur viktiga vägarna är. De är som blodomlopp i landskapet. Utan vägarna skulle man vara isolerad, vägen är själva livsnerven!”

Keramikern Annica Danielsson Almén har under våren och sommaren arbetat med en stor väggutstmyckning till Örbyhus skola. Hon har gjort en ca 6 x 3 meter stor kartbild över Örbyhus med omnejd. Ett gigantiskt kakelpussel bestående av tusentals små keramikbitar, som hon nu visar en del av i Kaleidos galleri. Genom bilden skär järnvägen och ett vattendrag. Och överallt löper vägarna genom landskapet. Mellan vägarna syns hus, människor, träd, bilar och mycket annat som tunna reliefer i leran. Teckningarna är ursprungligen bilder som hon fått från Örbyhus skola. Annica kontaktade skolans bildlärare som samlade in teckningar från barnen, teckningar som sedan legat till grund för keramikrelieferna.

”Barnen har ritat väldigt många vattentorn och tåg – det är uppenbart att Upptåget är viktigt för Örbyhus! Det kändes svårt att sålla bort så många fina teckningar, för jag kunde ju inte gärna ha med mer än ETT vattentorn och ett par tåg. Men jag var glad över vartenda litet hus och träd de ritat – det har gått åt många sådana till den här kartan.”

Efter utställningen hos Kaleido kommer väggutstmyckningen att monteras i sin helhet på Örbyhus skola.Annica Danielsson Almén är utbildad på Konstfacks linje för keramik och glas 1980-85, och har varit verksam som konstnär och keramiker sedan dess. För upplänningarna är hon kanske främst känd för sina många utstmyckningar i skolor, bostadsområden mm samt för keramiken som hon säljer på Kaleido.