Hem » Galleriprogram

Galleriprogram

Utställningar hos Kaleido våren och sommaren 2020

  • 11/1 - 2/2 Ulla-Stina Wikander, textil
  • 8/2 - 1/3 Stefan Forsberg, trä
  • 7/3 - 28/3 Kaleidos stipendiat 2020: Mattias Selldén, trä
  • 4/4 - 5/6 Anders Skarin, trä · OBS! Utställningen förlängd!
  • Framflyttad Lotta Hellström, keramik och grafik · Framflyttad till 2021 pga corona
  • 13/6 - 22/8 Temautställning med Kaleidos medlemmar

11/1 - 2/2

Ulla-Stina Wikander, textil

Ulla-Stina Wikander, textil

”I mer än tio år har jag samlat på petitpoint-broderier. När min gamla dammsugare gick sönder 2012 fick jag ingivelsen att klä in den med broderierna. Jag märkte att de som såg den hemma hos mig alltid reagerade och förstod att jag kommit något på spåren. I början klädde jag mest in kvinnligt kodade hushållsmaskiner från 70-talet, som symaskiner och elvispar. Det var intressant att se hur dessa banala och vardagliga objekt transformerades – omodernt skräp som ingen längre ville ha blev artefakter från en svunnen era när de ’kläddes upp’.”

Ulla-Stina Wikander är född 1957 och utbildad på bl a HDK och Hovedskous Konstskola i Göteborg. Numera är hon bosatt i Stockholm och i Kullavik på Västkusten. Hon har en mängd utställningar bakom sig, både i Sverige och utomlands, senast november 2019 i Philadelphia, USA.
Se även http://www.ullastinawikander.com och https://www.instagram.com/uskonst

Bilden: ”Drilling Machine”. 25 x 20 x 10 cm, mixed media. Foto: Ulla-Stina Wikander.

"Drilling Machine”. 25 x 20 x 10 cm, mixed media. Foto: Ulla-Stina Wikander.

8/2 - 1/3

Stefan Forsberg, trä

Stefan Forsberg, trä

”Jag bestämde mig för att gå igenom alla mina skissblock. Vad finns det för idéer och uppslag som är värda mer uppmärksamhet? Finns det någon gemensam nämnare? Något som legat och grott i bakhuvudet och är redo att lyftas fram?
Geometriska grundformer återkommer ofta i mitt skissande. Sfären, rätblocket och cylindern är allt som behövs för att skapa spännande objekt.”

Stefan Forsberg är utbildad på bl a Sätergläntan och Stenebyskolan. Han har varit verksam som formgivare och möbelsnickare med eget företag sedan år 2000. Mest gör han måttbeställda specialdesignade möbler åt privatpersoner, men han har också uppdrag för t ex Vasamuseet och möbelproducenten NC i Kinnarpskoncernen. Medlem i Kaleido 2002–2004 och 2018–.
Se även www.forsbergdesign.se och www.instagram.com/stefanforsberg63

Bilden: ”Kula”. Hylla i massiv ek, 600 x 1000 x 275 mm. Fotograf: Emma Forsberg.

”Kula”. Hylla i massiv ek, 600 x 1000 x 275 mm. Fotograf: Emma Forsberg.

7/3 - 28/3

Kaleidos stipendiat 2020: Mattias Selldén, trä

Kaleidos stipendiat 2020: Mattias Selldén, trä

”Möbelkonstnären Mattias Selldén tilldelas Kaleidos stipendium 2020 för sina möbelliknande skulpturer och skulpturala möbler där han utnyttjar trästyckenas ursprungliga och organiska former. Hans arbeten vittnar om stor kunskap och känsla inför materialet och gamla beprövade trätekniker. Råa obehandlade ytor samsas med de bearbetade och strikta utan att den levande formen går förlorad. I stillsamt humoristiska undersökningar tämjer han träet och skapar något nytt som blir till sanna möten mellan konst, konsthantverk och design.” (Juryns motivering)

Mattias Selldén är född 1986, uppvuxen i Uppsala och numera bosatt och verksam i Stockholm. Våren 2019 tog han en masterexamen på Konstfack Spatial Design.
Se även www.instagram.com/studiomattiassellden

Bilden: ”Square Birch Chair”. Björkträ och björknäver, 90 x 56 x 47 cm. Foto: Mattias Selldén.

"Square Birch Chair". Björkträ och björknäver, 90 x 56 x 47 cm. Foto: Mattias Selldén.

4/4 - 5/6

Anders Skarin, trä · OBS! Utställningen förlängd!

Anders Skarin, trä ·  OBS! Utställningen förlängd!

”Jag har alltid jobbat med bild och form, skurit i trä, byggt med småpinnar, målat på allt och spikat och sågat former ur trä.
Nu har jag jobbat med skåp som tema. Detta beroende på att jag fått en massa spill efter fiol- och nyckelharpsbyggare Inge Torsell i Sörmland.”
Alla skåp är gjorda med återanvända material, t ex oreparabla instrument. Inga spelbara instrument har kommit till skada under produktionen.

Anders Skarin är utbildad på bl a Nyckelviksskolan och Teckningslärarinstitutet. I 40 år var han bildlärare, men efter pensioneringen 2017 har han kunnat koncentrera sig på sitt eget skapande.
Se även www.skapanders.se

Bilden: ”På örat”. Skåp av återbrukat trä och trasiga instrument, 30 x 50 x 20 cm. Foto: Anders Skarin.

"På örat". Skåp av återbrukat trä och trasiga instrument, 30 x 50 x 20 cm. Foto: Anders Skarin.

Framflyttad

Lotta Hellström, keramik och grafik · Framflyttad till 2021 pga corona

Lotta Hellström, keramik och grafik · Framflyttad till 2021 pga corona

”Min utställning kommer att handla om ytor och viljan att göra bilder. Jag jobbar på ytor och använder mig av en sorts korsbefruktning av flera tekniker. Samma tillvägagångssätt går ju att nyttja i olika sammanhang och på olika material. T ex kan tryckteknik som används på papper kan också användas på keramik.”

Lotta Hellström är keramiker och konstnär utbildad på Konstfack under 1960-talet. Hon är bosatt och verksam i Uppsala och har varit medlem i Kaleido sedan starten år 2000. Flera offentliga utsmyckningar runtom i Uppsala bär hennes signatur, och många är de Uppsalabor som haft henne som keramiklärare på Bolandgymnasiet och studieförbundens kvällskurser.
Se även www.kaleido.nu/lotta-hellstrom

Bilden: Stengodsfat under arbete (detalj). Foto: Lotta Hellström.

Stengodsfat under arbete (detalj). Foto: Lotta Hellström.

13/6 - 22/8

Temautställning med Kaleidos medlemmar

Temautställning med Kaleidos medlemmar

Under somrarna visar vi oftast temautställningar med Kaleidos egna medlemmar i galleriet. Så även i år. Denna gång kommer arbetet att kretsa kring vår hemstad Uppsala.

Bilden: Annica Danielsson Almén: Keramikkruka med Uppsalamotiv. Foto: Annica Danielsson Almén.

Annica Danielsson Almén: Keramikkruka med Uppsalamotiv. Foto: Annica Danielsson Almén.