Hem » Galleri » Lena Billingskog, möbler och ting i trä

Lena Billingskog, möbler och ting i trä

Från vaggan till graven – och något däremellan

4 maj – 2 juni 2013

Vernissage Lördag 4 maj kl 10-16. Lena Billingskog finns på plats hela dagen.

Möbelformgivaren, finsnickaren och scenografen Lena Billingskog har de senaste åren fascinerats av den ovala formen. Hon drar och töjer i den, utforskar hur långt man kan gå med den och undersöker hur man kan använda den.
”Man rör sig i mjuka mönster genom ett rum – sällan i räta linjer och nittio graders vinklar. Med ovala möbler finns det inga hörn att springa på. Ovala former fungerar så bra med oss människor i rummet” menar Lena,

Till utställningen har hon skapat ting för livets olika skeden, t ex en vagga, en soffa, små väskor och skrin, alla ovala i formen. Ett skåp är är måttanpassat efter hennes egen kropp. Meningen är att det ska kunna användas som kista om man lägger det ner och tar ut hyllorna. Återanvändning!
”Fast jag har inte tänkt ligga i den än på många år” säger hon med ett litet skratt.

Lena Billingskogs ovala möbler och ting är gjorda av fuma (ett slags böjlig playwood) som lagts runt ett skelett av trä och mdf-board. Det gör dem starka och lätta, och man kan oftast klara att bära även de större möblerna ensam. Träet är målat i flera lager för att få en speciell yta. Hon säger sig vara lite inspirerad av den gustavianska tidens möbler som var krederade, dvs grundade med krita, under lagren med färg.

”Mina föremål har oftast ett ganska slutet uttryck, som om det finns något inre att skydda, en integritet. Kanske är det därför de kan kännas som väsen.”

Lena Billingskog tog sin examen på Konstfacks linje för möbler och inredningsarkitektur 1985. Sedan dess har hon arbetat mycket med scenografi för film, tv och teatrar. Hon är även utbildad till bildlärare vilket hon också jobbat som i tolv år. 2008 flyttade hon till Uppsala och började arbeta i egen verkstad, främst med möbler men också med utsmyckningar, scenografier och andra uppdrag. Till de senaste uppdragen hör ett par reliefer med historiska motiv som invigdes på sin plats i staden Preveza i Grekland oktober 2012.

Se mer på www.ovum.se