Hem » Galleri » Fortplantning

Fortplantning

Temautställning med medlemmar från Kaleido och Turbin Konsthantverk

14 juni - 16 aug. 2008

I lilla Ockelbo i Gästrikland finns Turbin Konsthantverk. Wij Trädgårdar är en viktig orsak till att det bildats ett konsthantverkskooperativ just där.

”Länge var jag den enda yrkesverksamma konsthantverkaren i Ockelbo” berättar keramikern Ninna Gunnarsson som är utbildad på bl a Konstfack och har bott i Ockelbo sedan 1979. ”1999 flyttade det hit en till, 2001 öppnade Wij Trädgårdar och plötsligt var vi nio åretrunt-boende och fyra sommarboende konsthantverkare här. Vi ville göra något ihop så hösten 2005 samlades vi för att planera en gemensam verksamhet. Vi fick överta en gammal trösklada som var full med duvskit och vi har lagt ner oerhört mycket arbete på att röja och rusta den. Resultatet är en väldigt vacker lokal belägen precis vid entrén till Wij Trädgårdar.”

Sommaren 2006 slog Turbin Konsthantverk upp dörrarna till sin butik.
”Sedan vi öppnade har vårt sortiment mer och mer orienterat sig mot trädgård. Trädgård och konsthantverk är ju liksom kusiner – de trivs ihop och förhöjer varandra. Och den som är intresserad av det ena är ofta också intresserad av det andra” säger Ninna Gunnarsson.

Förra sommaren utsågs Wij Trädgårdar i Ockelbo till Sveriges vackraste park. På bara några få år har alltså trädgårdsmästaren Lars Krantz och hans medarbetare byggt upp Wij till en publikmagnet som lockar folk från hela Sverige. I sommar väntas 50.000 besökare komma dit.

”Vi kunde inte ha hittat en bättre plats och lokal” konstaterar Ninna Gunnarsson nöjt.

Sommaren 2007 visade Turbin Konsthantverk en utställning på Linné-temat Fortplantning. Det blev en så fruktbar utställning att Turbin inbjöds att visa den i Kaleidos galleri i sommar tillsammans med saker som några av Kaleidos medlemmar gjort på samma tema.
Fortplantning angår alla – vi är en del av den, den är förutsättningen för vår existens. Det kan handla om flora, fauna och oss själva. Om lust och mystik, livets under och det som hotar …

Läs mer om Turbin Konsthantverk på www.turbinkonsthantverk.se