Hem » Galleri » Kristin Bille och Sara Gullman, möbler och inredning av återbrukade material samt berättande mönster för textil

Kristin Bille och Sara Gullman, möbler och inredning av återbrukade material samt berättande mönster för textil

Förortsbarn och Sociala mönster

11 februari - 4 mars 2012

Vernissage: Lördag 11 februari kl 10-16. Kristin och Sara finns på plats i galleriet hela dagen.

”Man kan göra skillnad även i det lilla” menar illustratören och formgivaren Sara Gullman.

Hon och kollegan Kristin Bille har ett stort engagemang för människor och miljö. De vill vara med och påverka, göra vår värld lite bättre. De fann varandra under utbildningen på HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk) i Göteborg och när de tog sin masterexamen 2010 handlade bådas examensarbeten om just miljö och sociala frågor. Nu kommer de till Uppsala och visar sina arbeten i Kaleidos galleri.

Sara Gullman, född 1973 och uppvuxen i Uppsala, har gjort en kollektion ”Sociala mönster”.

”Jag ville undersöka om man kunde berätta någonting med ett mönster, helt utan ord” säger Sara som utgått från tre gedigna organisationer vilkas arbete hon imponerats och inspirerats av: Läkare utan gränser, Naturskyddsföreningen och Bris.

Läkare utan gränser har fått ett mönster som består av kartor med upplösta gränser. Naturskyddsföreningens mönster berättar om tre så olika saker som kärnkraftsfrågan, hotet mot urskogen i Norrbotten och utfiskningen vid Västsaharas kust. Mönstret för Bris är gjort för Bris egen målgrupp, barnen. Det visar en fantasivärld som barnen kan bygga sina egna berättelser ifrån. ”Men det ska även fungera för vuxna, för vi umgås ju i samma rum” säger Sara bestämt.

Alla tre mönstren finns nu i produktion hos Ljungbergs Textiltryck utanför Göteborg, och de säljs till förmån för de respektive organisationerna.

Sara Gullman har fler berättande tygmönster på gång. Senast har hon tolkat svenska sommarvisor, och mönstret ”Fjäriln vingad” lanseras i sommar av ett annat textilföretag.

Kristin Bille, född 1974 och uppvuxen i Sollentuna, använder sig av gamla saker och skräpmaterial som hon hittar. Det kan vara lister och fönster som spårvagnarna tappat längs spåret, begagnade möbler från något grovsoprum, eller tömda och bortkastade förpackningar. Av detta skapar hon produkter under konceptnamnet Suburban Siblings, t ex smycken av sopsäckar, en klänning av bakplåtspapper och mdf-spån, ett bord med inslag av spårvagnslister, eller en lampkrona av pet-flaskor.

”Jag ser den bakomliggande historien och det känslomässiga värdet produkten förmedlar som viktigt.” säger Kristin.

I utställningen visar hon också en sittgunga, en stol och ett bord som är personliga porträtt eller tolkningar av tre starka banbrytande kvinnor och deras liv: Coco Chanel, Frida Kahlo och Virginia Woolf.

”De har gått sin egen väg, även om det inte varit den lättaste, och de har gjort det som de har brunnit för. De har varit envisa – precis som jag” säger Kristin.

Den stora lampkronan som visas i utställningen har vid det här laget synts i flera olika sammanhang, bl a på Liljevalchs vårsalong och senast på Formex-mässan. Den är gjord av gamla pet-flskor och flörtar med den traditionella kristallkronan.

”Det är intressant att den produkt som jag från början mest såg som en ’talking piece’, en kommentar till vårt slit-och-släng samhälle, är den som jag nu får mest beställningar på” säger Kristin.