Hem » Galleri » Bodil Gellermark, keramik

Bodil Gellermark, keramik

För balkongen, altanen och den lilla trädgården

12 april - 11 maj 2008

Den som bor i Uppsala har säkert stött på dem någon gång: utsmyckningarna av Bodil Gellermark. De finns i trappuppgångar och entréer, skolor och dagis runtom i Uppsala. T ex har hon tillsammans med elever i låg- och mellanstadiet gjort en stor keramikrelief i Årstaskolans matsal. Och inne i trapphusen på Altfiolvägen och Kontrabasvägen i Gottsunda ses hennes musikinspirerade keramikbilder.

Bodil Gellermark är utbildad på Konstakademien i Århus. Hon arbetar främst med större utsmyckningar i keramik. Men hon gör också utsmyckningar i andra material: Bodil är kvinnan bakom den annorlunda tranformatorstationen på Bellmansgatan där hon med glada färger, toppigt tak och en blixtformad vindflöjel förvandlat den grå betongbunkern till ett litet cirkustält. Hon ligger även bakom Linnéminnet i Gränby där hon och konstnären Anette Wixner med hjälp av träpålar och humle markerat var en av Linnés döttrars hus låg en gång i tiden.

Sedan över tjugo år tillbaka har Bodil Gellermark sin ateljé ”Konstjord” i Gottsunda i södra Uppsala tillsammans med några kolleger.
”Vi fick hyra lokalen mot att vi hade öppen ateljéverksamhet med barnen här i Gottsunda.”

Inför utställningen hos Kaleido har Bodil Gellermark gjort keramiska bilder och mindre skulpturer som passar för balkongen, altanen och den lilla trädgården. Hon arbetar i fylelera, en svensk stengodslera, och de färdiga föremålen tål att stå ute i alla väder.

”Jag tycker om att pyssla i trädgården och har själv en altan med miniträdgård vid mitt radhus i Gottsunda. Där har jag massor av blommor, amplar, ett fågelbad i betong, mina markplattor i glaserat stengods och skulpturer av både mig själv och en kollega. Det är min egen lilla trädgård som givit mig idén till den här utställningen.”

Se mer på <a href=”http://www.lergjord.com”>www.lergjord.com</a>