Hem » Galleri » Barbro Fagerlind, metall/återbruk

Barbro Fagerlind, metall/återbruk

Folkhemsaltare

6 - 28 februari 2010

Konstnären Barbro Fagerlind var en av de första i Sverige som började arbeta med kreativt återbruk av plåt. Det var på 1990-talet hon upptäckte materialet i Brasilien där återbruk var en naturlig del i vardagen. Genom åren har Barbro Fagerlind utarbetat ett eget arbetssätt som är ett mellanting mellan plåtslageri och silversmide. Hon driver metallen, klipper, löder, popnitar och ciselerar plåten. Slutprodukten blir härlig och humoristisk re-design, smycken och konst.

I ett flertal kurser och workshops har hon förmedlat sin kunskap och sprudlande entusiasm över det man kan förvandla konservburkar till. Onsdag 17 februari kommer hon också att ha en workshop hos Kaleido.

Workshop hos Kaleido onsdag 17 feb. kl 18.30 – 21: Gör en ljusbärare!
Barbro Fagerlind visar hur du gör ett eget litet ”folkhemsaltare” i form av en ljusbärare. Du får lära dig klippa, driva, popnita och ciselera plåten. Material och verktyg finns men ta gärna med dig om du har: återbruksmaterial (burkar, lock, tygbitar, kablar, ståltråd osv) och verktyg (t ex olika hammare och tänger). Avgift 300:-, kaffe/te ingår. Max 12 deltagare (minst 8).
Anmälan till info@kaleido.nu

I denna utställning bygger Barbro Fagerlind ett rum med sakral karaktär, ett Folkhemsaltare. I rummets ”kor” står blanka och räfflade konservburkar för att fånga betraktaren till en stunds ”andakt” och eftertanke om konsumtionens överflöd. I rummets ”altartavlor” med motiv från paradiset låter hon det förgängliga möta det eviga.

”Det är en elegi över det svunna folkhemmet in i den nya världens ställningstagande över vår änglamark”, säger Barbro Fagerlind som erhållit Svenska Kyrkans kulturstipendium för sitt arbete med folkhemsaltarna.