Hem » Galleri » Cecilia Levy, papper

Cecilia Levy, papper

flux – i ständig förändring

10 maj - 1 juni 2014

Vernissage Lördag 10 maj kl 10-16. Cecilia Levy finns på plats i galleriet hela dagen.

“Klotet, sfären, den runda formen är ofta utgångspunkt i mina objekt. Det är en urform i naturen och återfinns i både djur- och växtriket. Formen är mjuk och sensuell, stark, hållfast och sårbar på samma gång. Ett delat klot blir en skål. Dalgången, urholkningen i berget, blomkalken, svamphatten. Den finns även i våra kroppar, som huvudskålen och knäskålen.
En skål kan fyllas med något och bjudas fram – som en symbol för givandet. Eller vara sig själv nog. Stilla, fylld av luft.”

Cecilia Levy river, klipper och strimlar gamla boksidor. Med klister sammanfogar hon dem igen, men till konstobjekt. Böckerna återuppstår, fast i ny form. Det tvådimensionella blir tredimensionellt. Arbetsprocessen är långsam. Papperslapp läggs till papperslapp, sekunder blir till timmar. Texter och symboler medverkar, medvetet eller slumpartat. Dedikationer, hundöron och fläckar minner om förfluten tid och tidigare ägare.

”I mina verk utforskar jag begrepp som tid, minne, förgänglighet, spår, sår, motstånd och följsamhet. Den meditativa tillverkningsprocessen är som terapi. Jag kan inte forcera vare sig processen eller tiden. Återbrukstanken och miljöaspekten är viktiga faktorer, men inte huvudsyften i mitt skapande.
Papper är ett förgängligt material som blir skört med tiden, är ljuskänsligt och mörknar. Det är effekter jag utnyttjar. Det gamla, åldrade har ett eget estetiskt värde. Verkets karaktär eller grundidé ändras inte om det med tiden uppstår nya skiftningar och toningar, tvärtom är det bara intressant.”

Cecilias eleganta pappersobjekt har en lågmäld och poetisk utstrålning. De inger lugn och skriker inte efter uppmärksamhet. De erbjuder vila och återhämtning i vår rastlösa och stressade tid.
I utställningen på Kaleido visas bl a skålar, koppar med fat och tistlar.

Under våren 2014 tilldelades Cecilia ett konstnärligt uppdrag för Nya Karolinska sjukhuset i Solna. En gestaltning bestående av ett 30-tal pappersverk kommer att skapas till sittgrupperna i huvudentrén. Efter sommaren påbörjar hon arbetet som beräknas stå klart till invigningen av det nya sjukhuset 2017.

Cecilia Levy är konstnär, grafisk formgivare och bokbindare, utbildad på bl a HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk) i Göteborg. Hon bor i Sigtuna och är medlem i Kaleido sedan 2009. Hennes pappersobjekt har bl a köpts av Uppsala kommun och Nationalmuseum.
Se även www.cecilialevy.com och www.cecilialevy.blogspot.se