Hem » Galleri » Lena Junell Opgenoorth, textil

Lena Junell Opgenoorth, textil

Felt Nature

23 augusti - 14 september 2014

Vernissage Lördag 23 augusti kl 10-16. Lena Junell Opgenoorth finns på plats i galleriet hela dagen. Du kan också träffa Lena på Kaleido under KulturNatten 13/9 kl 17-20.

”Jag är en samlare och kan bli alldeles lycklig när jag hittar en fin sten eller vackert vattenslipad pinne.”
Textilkonstnären Lena Junell Opgenoorth behärskar en mängd textila tekniker men har de senaste åren koncentrerat sig på tovningen och alla dess möjligheter. Hon gör både kläder och konstobjekt, och arbetar både tvådimensionellt och skulpturalt, gärna i stora format.
”Det är så himla roligt att jobba stort!” säger hon förtjust.
Och ännu större är verken när hon påbörjar dem, för under arbetets gång kan ullen krympa upp till 40 % beroende på ullkvalitet och styckets tjocklek.
Mycket av inspirationen hämtar Lena Junell Opgenoorth ifrån Tivedens skogar där hon har sommarhus med stor tovningsverkstad. Vätterns vatten, öar och stränder fascinerar också.
”Västra sidan av Vättern har en skärgård som inte många känner till. Det är massor av små öar, hisnande glasklart vatten, vild och trollsk skog som hämtad från John Bauers sagobilder, steniga mossbelagda öar, öar med krumma vindpinade tallar, och en natur som ibland påminner om det man eftersträvar i Japanska trädgårdar.”
Hon visar bl a några stora tovade trädbilder där dimslöjorna far över mörka trädstammar och skiftande grönska. Där har hon använt sig av s k nunotovning, dvs tovat in olika tyger och material i ullen. Den kan vara linne, silke och syntet men också mer udda material som banan- och bambufibrer.
I ett par andra bilder ser man tredimensionella skummande vågor slå in mot land,
Utställningens lustiga fågelbon har sin förebild i Mongoliet:
”På Mongoliska landsbygden finns en fågel som heter oranshovo som filtar sina bon av fårull. Kvalitén på filten i boet är stark och hållbar så när boet väl är gjort återvänder fågeln till det år efter år för att lägga sina ägg. Hos det Mongoliska nomadfolket anses dessa bon ha magiska och helande egenskaper. En människa som har genomgått hemska eller traumatiska upplevelser kan viska sina berättelser i fågelboets öppning för att bli av med dem och förhindra att upplevelserna hemsöker dem” berättar Lena.
Miljöaspekten, att ull är ett miljövänligt material, är viktig för henne. Hon har också tillgång till en oändlig mängd kulörer och nyanser eftersom hon färgar in ullen själv.
”Ullen har inga begränsningar, inget är omöjligt och det är fantastiskt spännande att experimentera med materialet och tekniken.”
Lena Junell Opgenoorth bor i Uppsala, är medlem i Kaleido sedan 2011 och utbildad på bl a HV skola