Hem » Galleri » Kaleido visar idéer till utsmyckningar för Uppsalas nya resecentrum

Kaleido visar idéer till utsmyckningar för Uppsalas nya resecentrum

Färdkonst

17 september - 16 oktober 2005

Den östra delen av Uppsala står inför en radikal omvandling med två stora byggprojekt de närmaste åren: Musikens Hus och Resecentrum. Stadens centrum kommer därmed att utvidgas österut. Kaleidos utställning ”Färdkonst” är en idéutställning om konst och konsthantverk i det offentliga rummet. Några av Kaleidos medlemmar har arbetat med idéer för väggar, golv, pelare, trappor och väntutrymmen. Material och tekniker är valda för att matcha kraven på offentliga miljöer. Idéerna kretsar kring sådant som platser, möten, minnen och människor. I utställningen visas såväl skisser och modeller som material- och teknikprover.

Konsten i den offentliga miljön ska vara integrerad och inte bara något som sätts till i efterhand. Att utsmyckningarna i ett så tidigt stadium som möjligt kommer med i planering och byggande innebär dessutom ofta unika möjligheter. Kaleido ser gärna att denna utställning vandrar vidare och visas på fler ställen.

Deltagare i utställningen:

Elisabet Berg

vill lysa upp trapporna till och från perrongerna och tänker sig genomlysta bilder i trappstegen. Hon har också lekt med olika ”mantran” som kan snurra i skallen på den som ska ut och resa: Stängde jag av spisen? Fick jag med mig biljetterna? osv. Orden har hon placerat ihop med dekorativa mönster på brunnslock av gjutjärn. Locken, med eller utan praktisk funktion, kan läggas ut bland markplattorna av betong på de torgliknande platser som kommer att omge resecentrumet.

› Läs mera om detta förslag (pdf, 544 kb)

Katarina Persson

har arbetat med ”tegel-kakel” med olika stora fördjupningar. Fördjupningarna ger skuggeffekter och tillsammans kan de forma bilder där fördjupningarna motsvarar punkterna i ett raster. Hennes förslag till motiv i denna teknik är porträtt av kända personer i Uppsalas historia, t.ex. Dag Hammarskiöld och Carl von Linné.

› Läs mera om detta förslag (pdf, 400 kb)

Lotta Hellström

har funderat över flöden och träffpunkter i det nya resecentrumet. Vadan och varthän? Hon har gjort keramiska golv- och väggplattor som i sina mönster antyder riktningar. De ger en vink om rörelserna i gångar och passager. Hon har också gjort plattor med mer stillastående mönster tänkta för väntkurerna på perrongerna.

› Läs mera om detta förslag (pdf, 232 kb)

Maria Lewis

har tänkt på kartor, kartor som en förenkling av verkligheten. Hon har utgått från en kartbild över Uppsala med markerade platser och händelser ur en fiktiv persons liv från födelse till död. Personligt, universellt och poetiskt. ”’Bruten förlovning. Lättad.” ”Tappad nalle. Otröstlig.” Kartan är tänkt att utföras i emaljerad metall för en vägg eller i betong för ett golv.

› Läs mera om detta förslag (pdf, 208 kb)

Ragnhild Brodow

har gjort linjeteckningsartade bilder i betong med inslag av fiberoptik, tänkta för väggytor och pelare i gångar och väntutrymmen. Hon har arbetat med flera olika teman som Möten (som det ju sker många av i ett resecentrum), Vetenskap (med tanke på vetenskapsstaden Uppsala) och Musik (anknyter till det närliggande Musikens Hus). Ragnhilds dröm är att få göra betongbilderna interaktiva: att ljuspunkterna i betongen ska kunna släckas och tändas beroende på var man går eller vidrör.

› Läs mera om detta förslag (pdf, 480 kb)